Personajul zilei | William Black, poetul pasionat de Biblie

Toată lumea ştie că binele învinge, dar câteodată e bine să mai şi vedem lucruri concrete. De asta s-a ocupat personajul nostru de astăzi, un poet englez pasionat de Biblie, dar care avea ceva cu Biserica. Hai să-l cunoaştem pe William Blake.

28 Noiembrie 2019, 07:34 (actualizat 28 Noiembrie 2019, 08:07) Știrile TVR |
Personajul zilei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

William Blake a fost un pictor, gravor și poet englez din secolul 18. Nu e extrem de cunoscut, dar angliștii îl știu bine și îl apreciază.

Amator de ziceri paradoxale, îl ironizează pe Newton cu care era contemporan.

Opinia lui era că deține multe adevăruri. Credea că răul și binele coexistă, concepșie care nu era nici nouă nici vreo mare scofală. Dar felul în care o spune e extrem de original.

Volumele lui, “Songs of Innocence” și “Songs of Experience” conțin poeme de o valoare peste cea a romanticilor englezi din vremea lui. Tigrul, simbolul forței absolute, și Mielul, care semnifică inocența și neputința sunt descriși cu aceeași iubire. Se vede din versuri că preferă tigrul și că mielul i se pare un pic desuet și inadecvat. Aici aluzia e clară la disputa religioasă între Diavol și Dumnezeu.

Blake nu nega ideea de religie și era un bun cunoscător al Bibliei, dar avea ceva cu Biserica. Nici aici nu era original. Îl considera pe Isus un artist.

Noi nu știm dacă Isus a fost artist, dar mai mult ca sigur Blake a fost. Unul ușor naiv și captiv paradoxurilor. Care, de regulă afectează și arta și gândirea.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI