Personajul zilei | Nicolae Labiș, o viață intensă, dar scurtă

Pe cât de controversat este personajul nostru de astăzi, pe atât de apreciat a fost la vremea lui. Comunist convins, admirat de scriitori şi poeţi, a murit de tânăr, la doar 21 de ani. Hai să cunoaştem povestea lui Nicolae Labiș.

02 Decembrie 2019, 07:43 (actualizat 02 Decembrie 2019, 08:33) Știrile TVR |
Personajul zilei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Deschizătorul unei generații de mari poeți, „Buzduganul”, așa cum l-a numit Eugen Simion, s-a născut din părinți învățători.

Începuturile lui literare au fost legate de adeziunea la Partidul Comunist. Mai exact la idealurile pe care comuniștii le propovăduiau, care pe hârtie sunau frumos. A lansat și versuri care păreau nobile dacă n-ar fi fost periculoase, mai ales privite retrospectiv.

"Cei ce nu ard dezlanțuiți ca noi, în flăcările noastre se destramă" - în mod tragic, mulți care n-au ars întru comunism, au cam fost destrămați prin închisori. De destrămat s-a destrămat și Nicolae Labiș, mult prea devreme, la 21 de ani, călcat de tramvai.

Au fost zvonuri că ar fost împins sub roți chiar la ordinul comuniștilor de care începuse să se cam delimiteze. Dar mâna-n foc nu poate băga nimeni.

Talentat era, indiscutabil. Următorul buzdugan al generației, Nichita Stănescu, pretindea că n-a avut curajul să debuteze atâta vreme cât scria Nicolae Labiș.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 33°C 35°C
CLUJ 33°C 33°C
CONSTANTA 26°C 28°C
CRAIOVA 33°C 33°C
BRASOV 30°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI