Personajul zilei | Liviu Rebreanu, bucuria și spaima liceenilor

27 noiembrie 2019, 08:05

Pe Liviu Rebreanu chiar îl știu toți românii. Nu e om să nu fi auzit de celebrul său “Ion” considerat primul roman românesc modern. Rebreanu s-a născut în Imperiul Austro-Ungar, lângă Bistrița Năsăud, la Târlișua, sat pe care îl vom recunoaște în Prislopul din “Ion”.

Era fiu de învățător și prin urmare a avut acces la carte. Vorbea perfect germana, maghiara și rusa. De altminteri a și fost printre primii traducători ai lui Cehov. Din acesta s-a și inspirat copios.

Rebreanu scria greu și ștergea mult. Se plângea că nu stăpânește bine româna și a muncit enorm să-și creeze un stil. Primul lui mare roman e și capodopera “Ion”, deopotrivă spaima și salvarea elevilor la BAC. Îi urmează alte două mari scrieri, “Pădurea spânzuraților” și “Răscoala”.

Prin comparație, celelalte romane, “Gorila”, “Adam și Eva”, “Jar”, “Amândoi”  sunt în mod evident eșecuri. Rămâne unul dintre cei mai mari și mai citiți scriitori români. Rebreanu a fost directorul Teatrului Național din București și membru al Academiei Române.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite