Personajul zilei | John Milton și literatura cu de toate

Personajul zilei de astăzi e un poet care a avut îndrăzneala să amestece Biblia cu mitologia greacă încă de pe la 1600. A avut pretenții să creeze opere de talia epopeilor clasice. “Paradisul pierdut” e celebra lui lucrare.

09 Decembrie 2019, 07:25 (actualizat 09 Decembrie 2019, 08:01) Știrile TVR |
Personajul zilei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

John Milton e pesronajul zilei de astăzi.

Un mare poet englez care ca și predecesorul și confratele său italian, Torquato Tasso, a strălucit prin două mari opere. La Milton vorbim de “Paradisul pierdut” și ‘Paradisul cucerit”, iar la Tasso despre “Ierusalimul cucerit” și “Ierusalimul eliberat”.

Simpatică antonimiă, la amândoi! Scriitura e pompoasă și epopeică la amândoi, ca la toți renascentiștii, care au avut într-adevăt o problemă cu mărimea.

Lui Milton i s-au părut prea puține cele zece cărți inițiale din Paradise Lost și la următoarea ediție a mai adăugat două. Fapt care arată că aveau o problemă și cu numerele. 10 e pitagoreic, 12 e biblic.

Locațiile și personajele sunt din Geneză, dar se amestecă și cu cetățeni și așezări din mitologia greacă. Iese până la urmă o tocăniță, un ghiveci, care are ceva gust dar, citit azi, te cam strică un pic la stomac.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 24°C 26°C
CONSTANTA 25°C 24°C
CRAIOVA 30°C 30°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI