Personajul zilei | Împăratul Traian, un mare general și administrator

Personajul nostru de azi poate fi considerat chiar strămoşul nostru. Vorbim despre împăratul Traian, un mare general și un administrator excelent. A încercat să ne civilizeze, dar noi, plini de demnitate, nu ne-am lăsat. Dacă trăia mai mult, poate ne făcea și autostrăzi.

18 Septembrie 2019, 07:30 (actualizat 18 Septembrie 2019, 08:38) |
Semnificația zilei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Traian. Cezar Nerva Ulpius Traianus. Îl știți, e strămoșul nostru. Născut în Spania fiindcă mama lui era spanioloaică. E primul imperator neroman din istoria Romei și al 13-lea din listă.

De formație era general ceea ce s-a și văzut fiindcă în timpul domniei lui Imperiul a avut cea mai mare întindere. Chiar până în Persia. Înalt, la vreo 1.85, ceea ce era imens pentru vremea aceea, cu umeri lați, blond cu ochi albaștri și foarte serios și meticulos.

Nu lăsa lucruri nefăcute.  Să fiți convinși că dacă s-ar fi apucat de autostrada Comarnic-Brașov, în 6 luni era gata.

Pe noi ne-a cucerit mai degrabă dintr-o ambiție. Atât de tare s-a enervat că l-a trădat Decebal încât a construit un pod peste Dunăre ca să-l omoare mai repede. Traian apare și în Divina Comedie a lui Dante care îl plasează în Rai pe cercul nouă, adică bine de tot.

De ce. Pentru că, zice Dante care-i citise pe Tacit și pe Suetoniu, i-a dat mantaua de general unui soldat rănit care murea de frig. Gest creștinesc de altminteri. Ce nu știa Dante e că Traian a fost cel mai mare persecutor al creștinilor.

Pe lângă el Nero și Diocletian erau copii. Cum ajunge în Raiul creștinilor un ucigaș de creștini, asta numai Dante poate să știe.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 9°C 6°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 9°C 13°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 8°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI