Personajul zilei | Giordano Bruno, teolog și filosof umanist, condamnat și ars pe rug pentru convingerile sale

17 februarie 2020, 08:24

Era filosof și cu destulă cunoaștere întru știință. Dar, ca și Toma D’Aquino, avea credință în Dumnezeu.

A fost călugăr dominican și în urma reformelor lui Luther și Calvin, s-a convertit la calvinism.

Din cauza ideilor lui reformatoare, și calvinii îl dau afară din biserică. Giordano era fascinat de Platon și de Aristotel. Aproape fără să știe, pune laolaltă ideile lui Pitagora și teoriile heliocentrice ale lui Copernic.

Pitagora a fost primul care a vorbit despre infinitatea universului. Ba chiar, intuitiv, a zis ceva și despre mai multe universuri, la fel de infinite.

Giordano Bruno a susținut iubirea platonică, nu doar pentru că îl iubea pe Platon, ci fiindcă probabil nu întâlnise femeia care să-l facă să înțeleagă că iubirea fizică nu o exclude pe cea divină, nesexuală.

Fără doar și poate, cu idei care puneau Pământul mai prejos decât Soarele, nu avea cum să sfârșească decât pe rug.

Copernic avusese norocul că Inchiziția nu căpătase încă atâta putere. Galileo, copernician și el, și-a cerut scuze și și-a retras teoriile.

Dar pe Giordano, care avea 52 de ani, mai tânăr și mai vocal, l-au dus la rug. Probabil că vorbea mult și-i și înjura pe preoții inchizitori. Pentru că pe drumul spre rug i-au înfipt o țepușă în limbă ca să tacă.

Se întâmpla în anul 1600. În 1981, lumninatul Papa Ioan Paul al II- lea l-a reabilitat pe Giordano Bruno.

Dar dacă punem în balanță niște vorbe cu o cutie de cenușă și o țepușă în limbă, ce obținem? La urma urmelor, ce conteză cine se învârte în jurul cui, de vreme ce cu toții erau de acord că și Soarele și Pământul erau create de Dumnezeu?

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite