Personajul zilei | Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul Unirii

Hai să dăm mână cu mână și să îl cunoaștem mai bine decât ni l-au prezentat cărțile pe personajul zilei de astăzi. Nu poate fi altul astăzi decât Alexandru Ioan Cuza.

24 Ianuarie 2020, 07:56 (actualizat 24 Ianuarie 2020, 08:22) Știrile TVR |
Personajul zilei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Azi e ziua în care acum 161 de ani s-a înfăptuit ceea ce numim Mica Unire. Ea mică nu era, dar dacă socotim ce s-a întâmplat la 1 decembrie 1918, e mai mică decât cea mare. Îl putem considera drept personaj al zilei pe Alexandru Ioan Cuza.

Cuza era fiu de ispravnic, adică de înalt administrator și dregător mai ales în zona justiției. După mamă, era fanariot. Când l-au ales principe al celor două Țări Românești, avea 39 de ani. Urmase o carieră militară și ajunsese colonel.

Relații suspuse avea cu siguranță, altminteri nu ajungea domn. Kogălniceanu îl plăcea foarte tare, dar cu toate astea, așa cum l-a impus în 1859, l-a și sacrificat în 1866, când marile puteri europene i-au cerut să treacă la monarhie cu domn străin.

Cuza era un ins bine pregătit tehnic și politic. În plus era extrem de inteligent. Sfătuit de Kogălniceanu, a început primele mari reforme ale societății românești. Cea agrară, cea a educației, fiscală, a justiției și cea mai nefericită, a secularizării averilor mănăstirești. Aici sunt dispute și astăzi.

În total, 30 la sută din terenurile celor două provincii au trecut din proprietatea mănăstirilor în cea a statului.

Educația a fost una dintre priorități. Dacă treceți prin centrul Iașiului sau al Bucureștiului, gândiți-vă că marile universități pe care le vedeți sunt construite de el. E mult de vorbit despre el. Probabil că devenise prea arogant, deranjase prin atitudinea lui drastică.

El însuși nu era ușă de biserică. Poate chiar ușor dictatorial. A fost forțat să abdice. Concediat din funcția de domnitor. A murit în exil. Carol I i-a refuzat întoarcerea în țară. L-au acceptat doar în sicriu și l-au îngropat la Ruginoasa.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 30°C
IASI 30°C 30°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 32°C 28°C
BRASOV 31°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI