Personajul zilei | Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul Unirii

24 ianuarie 2020, 07:56

Azi e ziua în care acum 161 de ani s-a înfăptuit ceea ce numim Mica Unire. Ea mică nu era, dar dacă socotim ce s-a întâmplat la 1 decembrie 1918, e mai mică decât cea mare. Îl putem considera drept personaj al zilei pe Alexandru Ioan Cuza.

Cuza era fiu de ispravnic, adică de înalt administrator și dregător mai ales în zona justiției. După mamă, era fanariot. Când l-au ales principe al celor două Țări Românești, avea 39 de ani. Urmase o carieră militară și ajunsese colonel.

Relații suspuse avea cu siguranță, altminteri nu ajungea domn. Kogălniceanu îl plăcea foarte tare, dar cu toate astea, așa cum l-a impus în 1859, l-a și sacrificat în 1866, când marile puteri europene i-au cerut să treacă la monarhie cu domn străin.

Cuza era un ins bine pregătit tehnic și politic. În plus era extrem de inteligent. Sfătuit de Kogălniceanu, a început primele mari reforme ale societății românești. Cea agrară, cea a educației, fiscală, a justiției și cea mai nefericită, a secularizării averilor mănăstirești. Aici sunt dispute și astăzi.

În total, 30 la sută din terenurile celor două provincii au trecut din proprietatea mănăstirilor în cea a statului.

Educația a fost una dintre priorități. Dacă treceți prin centrul Iașiului sau al Bucureștiului, gândiți-vă că marile universități pe care le vedeți sunt construite de el. E mult de vorbit despre el. Probabil că devenise prea arogant, deranjase prin atitudinea lui drastică.

El însuși nu era ușă de biserică. Poate chiar ușor dictatorial. A fost forțat să abdice. Concediat din funcția de domnitor. A murit în exil. Carol I i-a refuzat întoarcerea în țară. L-au acceptat doar în sicriu și l-au îngropat la Ruginoasa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă