Persoanele neasigurate vor avea acces la mai multe servicii medicale, nu doar la cele de urgență, potrivit unui proiect de lege

Prevenţie şi economie pe termen lung. Acesta este, pe scurt, scopul noilor modificări propuse a fi aduse Legii sănătăţii. Mai exact, persoanele neasigurate ar putea beneficia inclusiv de servicii de prevenţie din partea medicilor de familie. În acest moment, aceştia ajung să ceară ajutor în spitale, pentru că, potrivit legii, urgenţele se tratează indiferent dacă persoana cotizează sau nu la sistemul de asigurări de sănătate. Iar de multe ori spitalele sunt sufocate de astfel de cazuri, ce ar putea fi rezolvate de medicii de familie.

17 August 2022, 17:51 (actualizat 17 August 2022, 23:05) Știrile TVR |

3,8 milioane de persoane neasigurate sunt în acest moment pe listele medicilor de familie din România. Potrivit legii, ele beneficiază de îngrijiri gratuite în caz de urgență. Un proiect de ordonanţă, publicat în transparenţă decizională, propune ca 2 milioane de români neasiguraţi să se poată înscrie pe listele medicilor de familie şi să beneficieze de un pachet lărgit de servicii medicale.

MIHAELA TĂNASE, purtător de cuvânt al CNAS: În prezent, persoanele neasigurate accesează în special serviciile medicale din spitale, ori costurile în spitale sunt mult mai ridicate decât cele de la asistența primară. Prin această măsură, sperăm ca locurile din spitale să poată rămână libere pentru cei care au cu adevărat nevoie de servicii de spitalizare.

Pachetul de servicii extins pentru persoanele neasigurate va conține servicii de prevenţie, consultații de specialitate, monitorizări sau chiar consultații la domiciliu.

ADRIANA PISTOL, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: Este evidentă necesitatea să cunoaştem starea de sănătate mai din timp, pentru a preveni cheltuieli ulterioare şi suferinţe ulterioare.

ANCA DELEANU, medic de familie: Aceată ofertă pentru neasiguraţi este binevenită, deoarere aceştia vor fi supuşi unor programe de evaluare a factorilor de risc, în ideea că îmbolnăvirile ulterioare vor fi mult mai reduse.

Modificările propuse însă nu îi încântă pe toți medicii de famillie. Reînscrierea a 2 milioane de pacienţi ar însemna un volum de muncă mult mai mare sau chiar pierderi financiare.

SANDRA ALEXIU: Înseamnă, conform proiectului, că toate listele noastre vor fi curăţate de toți pacienţii neasiguraţi, ei vor fi scoşi automat şi ei trebuie reînscrişi pe măsură ce vin.

Dacă vor fi aprobate, prevederile ar urma să intre în vigoare odată cu încheierea unui nou contract cadru între Casa de Asigurări şi medicii de familie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI