Persoanele cărora li s-a calculat greşit pensia pot primi banii înapoi, indiferent de perioadă. A fost eliminat termenul de prescripție

1 mai 2021, 21:53

Mulți pensionari sunt nemulțumiți de banii pe care îi primesc de la stat, iar unii cred că angajații caselor de pensii au greșit calculele. Unii au reușit să își recapete drepturile adresându-se direct acestor instituții sau în justiție. Pentru alții, un astfel de demers este prea complicat sau costisitor.

Cel mai frecvent, oamenii și-au recuperat banii în urma unor decizii judecătorești. Dacă vor să beneficieze de eliminarea termenului de prescripție, și să obțină diferența de bani dincolo de cei 3 ani, ei nu se pot baza pe decizia dată deja de instanță, ci au nevoie de o hotărâre nouă, pentru că legea nu se aplică retroactiv.

Ministrul Muncii a recunoscut că de cele mai multe ori, contestațiile în instanță făcute de pensionari se dovedesc justificate. Și a avertizat că de acum, erorile funcționarilor pot să coste și mai mult statul, pentru că oamenii își vor putea cere drepturile mai ușor.

Luna trecută, Raluca Turcan chiar anunța că au fost găsite numeroase erori în dosarele de pensie verificate.

În total, aproape 5 milioane de dosare de pensie trebuie evaluate, în perspectiva digitalizării și recalculării.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă