Persoanele care au doar venituri extrasalariale au calitatea de asigurat până pe 15 martie

Românii care obţin venituri din activităţi independente vor primi servicii medicale şi tratamente până pe 15 martie 2019, termen până la care va fi depusă următoarea declaraţie unică la ANAF. Sunt peste 700 de mii de persoane care obţin venituri din activităţi independente, precum drepturile de autor, chirii sau venituri din agricultură. Declaraţia unică a fost introdusă în acest an, după controversele legate de numărul mare de formulare, de birocraţie şi de plăţile cerute în avans contribuabililor pentru tot anul. În 2018, depunerea declaraţiei a avut termenul limită 31 iulie.

13 Decembrie 2018, 14:44 (actualizat 13 Decembrie 2018, 20:08) Știrile TVR |
Asigurări pentru veniturile extra-salariale
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Românilor care obțin venituri extra salariale - fie ca sunt din drepturi de autor sau din agricultura - riscau ca în perioada 1 ianuarie 2019- 15 martie 2019 să nu poată dovedi faptul că sunt asigurați și să nu  poată avea acces la servicii de medicale gratuite, pentru că declarația unică de anul acesta până la termenul de 15 martie.

Era nevoie de o ordonanță de urgență  care să le certifice faptul că sunt asigurați și primesc acces la serviciile medicale.

Această declarație unică a fost introdusă anul acesta, după ce au apărut mai multe discuții, neînțelegeri legate de formularul 600 care le cerea celor cu venituri extrasalariale să își estimeze veniturile pentru tot anul și să plătească pe baza acestor estimări.

În urma discuțiilor s-a decis că se depună o singură declarație, care comasa mai multe formulare. Declarația unică trebuie depusă până pe 15 martie.

"Pentru asigurarea continuităţii în acordarea serviciilor de sănătate pentru persoanele fizice care obţin venituri altele decât cele din salarii vom completa legislaţia. Astfel, îşi vor păstra calitatea de asigurat şi dreptul la pachetul de bază până la data de 15 martie 2019, când se depun noile declaraţii privind obligaţiile de plată persoanele care obţin venituri din pensii, din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole,silvicultură şi piscicultură, din drepturi de proprietate intelectuală, din activităţi independente în baza unor contracte de activitate sportivă, din arendă, din socieri cu persoane juridice contribuabili", a spus joi premierul.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 35°C
IASI 35°C 33°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 32°C 32°C
BRASOV 29°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI