Persoanele care au doar venituri extrasalariale au calitatea de asigurat până pe 15 martie

13 decembrie 2018, 14:44

Românilor care obțin venituri extra salariale – fie ca sunt din drepturi de autor sau din agricultura – riscau ca în perioada 1 ianuarie 2019- 15 martie 2019 să nu poată dovedi faptul că sunt asigurați și să nu  poată avea acces la servicii de medicale gratuite, pentru că declarația unică de anul acesta până la termenul de 15 martie.

Era nevoie de o ordonanță de urgență  care să le certifice faptul că sunt asigurați și primesc acces la serviciile medicale.

Această declarație unică a fost introdusă anul acesta, după ce au apărut mai multe discuții, neînțelegeri legate de formularul 600 care le cerea celor cu venituri extrasalariale să își estimeze veniturile pentru tot anul și să plătească pe baza acestor estimări.

În urma discuțiilor s-a decis că se depună o singură declarație, care comasa mai multe formulare. Declarația unică trebuie depusă până pe 15 martie.

„Pentru asigurarea continuităţii în acordarea serviciilor de sănătate pentru persoanele fizice care obţin venituri altele decât cele din salarii vom completa legislaţia. Astfel, îşi vor păstra calitatea de asigurat şi dreptul la pachetul de bază până la data de 15 martie 2019, când se depun noile declaraţii privind obligaţiile de plată persoanele care obţin venituri din pensii, din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole,silvicultură şi piscicultură, din drepturi de proprietate intelectuală, din activităţi independente în baza unor contracte de activitate sportivă, din arendă, din socieri cu persoane juridice contribuabili”, a spus joi premierul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite