Persoanele care au condamnări penale ar putea face parte din guvern. Proiect al Ministerului Dezvoltării. Explicațiile ministrului Justiției

12 iulie 2017, 16:06

Ministerul Dezvoltării a lansat în dezbatere Codul administrativ care urmează să reglementeze tot ce ţine de administraţia publică centrală şi locală.

Codul administrativ le permite condamnaţilor penal să devină membri ai guvernului dacă au fost reabilitaţi.

Conform acestuia, vor putea fi membri ai guvernului cei care îndeplinesc simultan mai multe condiţii: sunt cetăţeni români cu domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au avut condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea.

Legea actuală de organizare a guvernului le interzice, fără excepţie, celor care au suferit astfel de condamnări să fie miniştri. Este şi motivul pentru care PSD nu îl poate propune pe Liviu Dragnea, condamnat la 2 ani cu suspendare, ca prim-ministru.

Între timp, Curtea Constituţională a stabilit că persoanele condamnate penal pot deveni membri ai guvernului dacă le-a expirat condamnarea, au fost reabilitate sau amnistiate.

Potrivit Codului penal, în cazul celor condamnaţi la maximum 2 ani, reabilitarea se face automat dacă timp de 3 ani persoana respectivă nu a comis o altă infracţiune.

Rezultă că în aprilie 2021 Liviu Dragnea ar putea fi reabilitat.

Social democraţii dezmint însă orice legătură a Codului administrativ cu şeful lor de partid.

Liberalii admit că unei persoane trebuie să i se acorde şi o a două şansă, dar Codul administrativ le aminteşte de începutul acestui an.

Codul se va aplica abia după ce va fi aprobat de Parlament şi promulgat de preşedinte.

Ministerul Dezvoltării a încercat să pareze atacurile, spunând că proiectul a fost iniţiat de guvernul Cioloş! Dar fostul premier a declarat că acel Cod administrativ nu a fost avizat de cabinetul său. A fost pus în dezbatere doar de Ministerul Dezvoltării, condus de Vasile Dîncu.

Şirul controverselor l-a făcut pe ministrul Justiţiei să dea explicaţii despre esenţa proiectului.

„Reabilitarea de drept survine când cel condamnat a suferit o pedeapsă cu amenda, o închisoare până la 2 ani, o suspendare a executării pedepsei, suspendare sub supraveghere. (…) Trece durata de suspendare care poate fi de 6 luni, de un an, de 2 ani, de cât este, trebuie să treacă termenul acela de durată a pedepsei, după care curge un alt termen de 3 ani, după care încetează decăderile, interdicțiile care rezultă din condamnare”, a indicat Tudorel Toader.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite