Persoane reținute după descinderi DIICOT la CFR Marfă.Conducerea companiei, bănuită că a vândut vagoane la fier vechi, la un preț subevaluat

3 mai 2017, 08:50

ACTUALIZARE Ora de știri 6 persoane au fost deja reținute și duse în arestul IPJ Timiș. Miercuri seară au fost aduși pentru audieri și suspecți din Capitală.

Mai mulți suspecți au fost duși la audieri

La Direcția Generală Anticorupție au fost aduși proprietarul unui Remat din Călărași și unul dintre directorii de la CFR Marfă. Un prim lot de suspecți a plecat la DIICOT Timișoara pentru audieri. Bursa de Mărfuri a intermediat vânzarea vagoanelor.

Vorbim despre vânzarea a 2.450 de vagoane la fier vechi cu prețuri cu mult sub valoarea reală. Potrivit anchetatorilor, subevaluarea s-ar fi făcut după ce mai multe deșeuri metalice au fost încadrate la fier vechi de calitate inferioară deși conțineau și deșeu metalic din oțel, de calitate superioară. Totul s-a făcut în primă instanță printr-o licitație la Bursa Română de Mărfuri. Potrivit reprezentanților socității de tip Remat, a fost o singură firmă care a licitat – licitația a avut loc de șase ori și de aceea vânzarea s-a făcut la acest preț, a transmis corespondentul TVR Marius Popescu de la sediul DGA.

„Bursa Română de Mărfuri a organizat această licitaţie conform reglementărilor în vigoare şi respectând instrucţiunile primite de la CFR Marfă SA. Licitantul câştigător a fost REMAT SA Călăraşi. BRM nu răspunde şi nu are informaţii despre derularea ulterioară a contractului, nici în ceea ce priveşte cantităţile livrate, nici referitor la tipurile şi calitatea vagoanelor livrate”, precizează BRM într-un comunicat.

Descinderi de amploare la CFR Marfă

Procurorii DIICOT și polițiștii de la DGA au descins la ora 07:00. Sunt vizate 40 de persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional, de delapidare cu consecințe deosebit de grave, de fals intelectual și uz de fals. În comunicatul DIICOT, procurorii spun că primul nivel al grupului infracțional organizat a fost constituit din conducerea executivă a CFR Marfă. Practic, toată conducerea este vizată: directorul general, directorul de Operațiuni-Dezvoltare, directorul Departamentului de Vânzări, Directorul Economic, managerul juridic, directorul de trafic, directorul de vagoane, șeful Biroul Urmărire Contracte, șeful Serviciului Exploatări Vagoane, a transmis corespondentul TVR Sorin Năstase.

Palierul doi era reprezentat de către funcționarii din cadrul sucursalelor din Timișoara, Brașov, Iași, Galați, Craiova, Cluj și Constanța, iar al treilea palier al grupului infracțional organizat a fost constituit de reprezentanții CFR Marfă Călărași.

Cele 2.450 de vagoane supuse casării însumează cantitățile de 35.000 de tone de oțel și 16.600 de tone de fier vechi.

Operațiunea este coordonată de DIICOT Timișoara.

Poziția CFR Marfă

„Contractul de vânzare-cumpărare care face obiectul dosarului anchetat de DIICOT are ca obiect valorificarea prin vânzare a fierului vechi provenit din tăierea a 2.450 de vagoane de marfã care îndeplinesc condițiile de casare și care nu mai prezintă utilitate funcțională în condițiile concrete ale activității proprii (…) Consiliul de Administrație al SNTFM CFR Marfă SA urmează să adopte o decizie cu privire la numirea unei conduceri interimare a societății”, precizează compania într-un comunicat remis Știrilor TVR.

Reprezentanţii CFR Marfă au mai menționat că nu pot face alte declaraţii, întrucât ancheta este în curs de desfăşurare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite