Persoana cu diabet zaharat, mai vulnerabilă ca oricând. Conferință de presă online, organizată în contextul Zilei Mondiale a Diabetului 2021

An de an, pe 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului, care are rol de conștientizare și aducere în prim-plan a problematicii diabetului zaharat, o afecțiune de care suferă tot mai multe persoane. Tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Diabetului este Accesul la îngrijire în diabetul zaharat – Dacă nu acum, când? și subliniază importanța unor acțiuni coordonate și concertate pentru a evidenția faptul că diabetul zaharat este o problemă de sănătate publică globală, al cărei management nu poate aștepta.

14 Noiembrie 2021, 18:48 (actualizat 14 Noiembrie 2021, 18:54) Știrile TVR |
Persoana cu diabet zaharat, mai vulnerabilă ca oricând

În țara noastră, aproape 31% dintre decesele provocate de COVID-19 au fost în rândul persoanelor cu diabet zaharat . De altfel, persoanele cu diabet zaharat care se infectează cu virusul SARS-CoV-2 prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19, dar și ca diabetul zaharat să le fie dezechilibrat. Un studiu realizat la 18 luni de la debutul pandemiei a arătat că până la 43% dintre persoanele cu diabet zaharat internate în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 ajung în secțiile ATI. În aceste condiții, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice lansează un apel către persoanele cu diabet: Să își controleze și în timpul pandemiei afecțiunea, respectând recomandările medicului diabetolog și să ia toate măsurile necesare pentru a se proteja față de infectarea cu virusul SARS-CoV-2!

Diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale acestui secol. Potrivit IDF Diabetes Atlas, 63 de milioane de adulți, adică 1 din 11, trăiesc cu diabet zaharat, iar numărul lor va crește, potrivit estimărilor, la 578 milioane până în 2030.

Jumătate dintre adulții cu diabet zaharat (232 de milioane) rămân nediagnosticați, dintre care majoritatea au diabet zaharat de tip 2.

În 2019, diabetul zaharat a provocat 4,2 milioane de decese și a dus la cheltuieli pentru sănătate de 760 miliarde de dolari, adică 10% din totalul cheltuielilor pentru asistență medicală în lume.

”Diabetul zaharat reprezintă o problemă de sănătate publică, cu costuri semnificative, astfel că trebuie să reprezinte o prioritate. Pentru un management optim, cu toții – profesioniști din sănătate, autorități, media, societate civilă și populație – trebuie să înțelegem că este important ca Ziua Mondială a Diabetului să fie zi de zi, nu numai o dată pe an. De la prevenție până la îngrijire și control, fiecare etapă este importantă și trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi toți. Numai astfel putem reduce povara pe care o reprezintă diabetul zaharat”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 4°C
IASI 5°C 2°C
CLUJ 4°C 0°C
CONSTANTA 15°C 4°C
CRAIOVA 6°C 3°C
BRASOV 6°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI