Persecutat de comuniști, umilit de autoritățile de azi. Românul care a primit, după 6 ani de procese, o locuință insalubră și fără utilități, ca măsură compensatorie pentru anii în care a fost terorizat

După ani în care a fost persecutat politic de fostul regim comunist și a ales drumul pribegiei, un bărbat din Vrancea a decis să se întoarcă în țară, unde s-a simțit batjocorit de autoritățile locale. După 6 ani petrecuți în instanță, cu cereri și memorii trimise la diferite instituții, a primit, ca măsură compensatorie pentru anii în care a fost terorizat o locuință insalubră și fără utilități.

20 Noiembrie 2023, 12:45 (actualizat 20 Noiembrie 2023, 13:13) Știrile TVR |

Fost inginer chimist și director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea în perioada comunistă, Viorel Ciubuc, acum în vârstă de 85 de ani, și-a petrecut ultimii ani luptând pentru drepturile sale: ca persecutat politic al regimului comunist, și-a dorit, din partea statului, doar o locuință decentă și un loc de veci.

VIOREL CIUBUC - fost inginer chimist, persecutat politic de regimul comunist: Tatăl meu a fost chiabur și a fost deținut politic. Am fost de câteva ori dat afară din școală, am fost dat afară din serviciu.

În plus, a refuzat să mai facă parte din partidul comunist, lucru care i-a atras 10 ani de persecuții și umilințe.

VIOREL CIUBUC - fost inginer chimist, persecutat politic de regimul comunist: M-a luat în primire securitatea, un viitor general de securitate Cândea Petrache, și asta mi-a făcut viața un chin.

În acest timp, ca să își poată întreține familia cu 4 copii, inginerul a ajuns să muncească în construcții, ca zidar.

Sătul să îndure umilințe și nedreptăți, la 47 de ani, Viorel Ciubuc a decis să emigreze în Statele Unite.

În anii '90, a decis să revină acasă, unde credea că totul s-a schimbat după căderea regimului comunist. A avut, însă, parte de alte umilințe.

CRISTI IRIMIA - fost jurnalist: Am simțit nevoia să-l ajut mai mult decât cu un articol sau o emisiune. Am mers la CNSAS, am luat dosarele să le studiez, am putut să dovedim în instanță că a fost persecutat politic și că nu și-a putut exercita meseria, profesia de inginer chimist.

Abia în 2018 a primit, după 3 ani de la decizia instanței, un loc de veci, iar în urmă cu câteva săptămâni, o locuință în Focșani. Încăperea de 8 metri pătrați cu greu poate fi descrisă drept spațiu de trai: fără apă curentă, electricitate sau căldură, și cu ferestre care nu se închid.

Locatarii din bloc spun că până acum 6 ani în acea cameră a stat un om al străzii, care apoi a fost evacuat.

Prin telefon, Cristi Misăilă, primar Focșani: Din păcate, în această perioadă, din cauza ordonanței 90, noi nu mai putem angaja alte cheltuieli.

Până la soluționarea problemei și în lipsa unei locuințe decente, fostul inginer chimist nu se poate muta definitiv în țara sa. Iar pe durata șederii sale în Vrancea, își închiriază o cameră la o pensiune.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 9°C 9°C
CRAIOVA 3°C 6°C
BRASOV 3°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI