„Perlele” liceenilor la Bacalaureat: „Comedia e dramatică, dar aparține genului liric”

21 iunie 2022, 17:06

Rezultatele vor fi afişate lunea viitoare. Până atunci, subiectele la matematică şi istorie nu le-au pus piedici candidaţilor.

Comedia, de obicei motiv de bucurie, s-ar putea să fie o dramă după proba scrisă la Limba și literatura română. Perlele elevilor demonstrează nu doar că aceștia nu s-au pregătit pentru examenul maturității, ci și că nu prea citesc pe parcursul celor patru ani de liceu.

Unii dintre candidați au încercat să facă impresie și au dat-o în bară de la prima frază. Iată un exemplu: „Comedia, care mai mereu e dramatică, aparține genului liric, iar Ion Luca Caragiale este unul dintre cei mai mari scriitori români. Lumea îl știe cu ” Scrisoarea pierdută”, dar să nu uităm că el a scris și volume întregi de poezii”.

Comedia aparține întotdeauna genului dramatic, nu liric, dar unii elevi au aflat asta abia după examen, atunci când au văzut baremul. Un alt exemplu: „Particularitățile unei comedii sunt multe: piesa te face să râzi de prostia personajelor, folosește dialogurile sănătoase și critică politicienii venoși”. Acest elev probabil că a vrut să scrie „dialoguri savuroase” și „politicieni venali”, nu venoși. „Venal” înseamnă lipsit de scrupule, „venos” are legătură cu venele.

Greşeli au fost şi la subiectul în care li s-a cerut să argumenteze dacă întâlnirea cu o personalitate produce sau nu emoţie: „Personalităţile care mă impresionează pe mine sunt cântăreţii de top şi fotbaliştii din liga I”.  „Întâlnirea cu o personalitate nu produce emoţie decât dacă eşti înnebunit după personalitatea aia. Personalităţile înseamnă oameni care au făcut lucruri mari în viaţă dar acum sunt morţi. Nu ai emoţii cu morţi”.

Florina Rogalski, profesoară de Limba și literatura română: „În primul rând le lipseşte lectura. În al doilea rând nu au răbdare să citească cu atenţie textul.  Copiii nu citesc o frază până la capăt, îşi închipuie că o citesc. Şi atunci sunt aceste greşeli”.

Bacalaureatul a continuat astăzi cu proba la matematică şi, după caz, la istorie. Subiectele n-au pus probleme candidaţilor. Din cei 120.000 de elevi înscrişi la proba obligatorie a profilului, aproape 3.500 au absentat. 38 de candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă.

Mâine urmează proba la alegere a profilului, iar primele rezultate se vor afişa pe 27 iunie. Si ministrul educatiei, Sorin Cîmpeanu, a avut astazi de trecut un test in Parlament. Motiunea simpla impotriva sa depusa de USR a picat la vot in Camera Deputatilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite