Perle Bac 2018. "Oamenii nu pot aprecia farmecul locului, dacă îi umple de spume şoselele, gunoaiele şi preţurile mari"

La prima probă a Bacalaureatului, cea la Limba și Literatura română, unii candidați au avut propriile interpretări ale operelor lui Eminescu, Arghezi, Blaga sau Barbu. Perlele absolvenților de liceu au amuzat profesorii și au umplut internetul.

27 Iunie 2018, 10:21 (actualizat 27 Iunie 2018, 20:40) Știrile TVR |
Bacul la Română, plin de perle
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Un elev a încercat să demonstreze că s-a "împrietenit" cu opera poetului și a scris că "Arghezi ne convinge în cele patru stofe că florile mucegăite ne pot îmbogăţi viața, la fel ca multe lucruri mizerabile - de exemplu, reciclarea."

Genul liric nu i-a pătruns însă pe toți tinerii absolvenți. Unul dintre ei a și recunoscut că "poezia nu este punctul meu forte, așa că voi trata în schimb subiectul "Moromeţii", în care am găsit multe sensibilităţi poetice."

Un alt aspirant la o diplomă de Bacalaureat a găsit și o explicație pentru care scriitorii care mai pun paranteze din când în când: "acum o sută de ani nu avea rimainder pe telefonul fix. Scria literele strâmbe ca să nu confunde cu restul textului." Ori "în paranteza se scrie cum să arate decorul și ce să facă actorii. De exemplu ei trebuie sa aibă ziare calde să le frece cu degetele și să le ducă la nas."

Pentru un alt candidat, Eminescu a fost mai degrabă un artist care "pictează tablouri pe hârtie poetică" în timp ce pentru un alt absolvent de 12 clase "oda lui Eminescu a fost măsurată cu metrul antic."

Pe un alt candidat, problemele de infrastructură contemporane l-au marcat mai mult decât rezolvarea subiectului la examen. Iar concluzia e simplă "Oamenii nu pot aprecia farmecul locului, dacă îi umple de spume şoselele, gunoaiele şi preţurile mari. Este experienţa mea personală şi a prietenilor mei care au maşină".

Unele cuvinte au fost o încercare grea pentru unul dintre elevi așa că subiectul a fost rezolvat rapid : "N-am nici opinie, nici concluzii, pentru că nu ştiu ce înseamnă "pertinente".

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 13°C
IASI 18°C 16°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 11°C 9°C
CRAIOVA 18°C 13°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI