Perioada de valorificare a producției din Programul Tomata și termenul de depunere a documentelor au fost prelungite. Ministrul Agriculturii: Temperaturile scăzute din primăvară le-au creat dificultăți legumicultorilor

Fermierii care au cultivat roșii în sere și care așteaptă sprijinul de la guvern pentru aceste culturi vor avea mai mult timp la dispoziție să le vândă. Termenul ar fi trebuit să expire vineri, dar a fost prelungit până la sfârșitul lunii. Și asta pentru că primăvara a fost rece, iar recolta s-a făcut mai greu.

08 Iunie 2022, 14:13 (actualizat 08 Iunie 2022, 19:46) Știrile TVR |

Legumicultorii au avut o primăvară grea, în primul rând din cauza vremii. Doar cei care au avut bani să își încălzească serele, în condițiile unor temperaturi scăzute și ale unor costuri mari cu energia, au reușit să iasă din timp cu recolta și să o vândă la prețuri mari, adică în câștig.

Abia acum cei mai mulți cultivatori au ajuns cu recolta în piețe.

Asociațiile de fermieri au cerut Ministerului Agriculturii să extindă termenul de vânzare, prevăzut pentru 10 iunie, ca să fie sigure că oamenii nu pierd sprijinul de la stat.

Legumicultorii pot obține 3.000 de euro pe mia de mp pentru prima cultură de roșii din an, în anumite condiții, inclusiv cea referitoare la perioada de vânzare a recoltei.

Guvernul a aprobat astăzi, prin hotărâre, prelungirea perioadei de valorificare a producțiilor realizate prin Programul "Tomata". Astfel, noul termen este 1 iulie, în loc de 10 iunie, cum fusese prevăzut inițial.

Prin actul normativ adoptat de guvern se modifică și termenul pentru depunerea documentelor justificative pentru ciclul I de producție.

Termenul va fi 30 august inclusiv, în loc de 30 iunie, cum era stabilit inițial.

"Temperaturile scăzute din primăvară au creat o serie de dificultăți legumicultorilor înscriși în Programul Tomata. Plantele și-au încetinit dezvoltarea, iar fermierii au fost nevoiți să investească mai mult în sistemele de încălzire, în condițiile unor costuri ridicate pentru energia electrică și gazele naturale. În urma dialogului cu fermierii, am luat decizia să prelungim termenul de valorificare pentru legumele în spații protejate, precum și perioada în care aceștia vor depune documentele justificative pentru primirea sprijinului", a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Direcțiile județene pentru agricultură vor centraliza documentele justificative pentru virarea sumelor destinate acestei forme de sprijin și vor transmite datele către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale până pe 15 septembrie 2022, în loc de 15 iulie, cum era prevăzut inițial.

VEZI și Pagube de zeci de mii de euro în urma vijeliilor de duminică. Mulți dintre fermierii ale căror solarii au fost distruse sunt înscriși în programul "Tomata". "N-avem nici bani să înființăm altă cultură și nici timpul necesar"

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 5°C 5°C
CLUJ 5°C 5°C
CONSTANTA 9°C 8°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI