Perioada de recenzare s-a prelungit. Bogdan Drăghia, purtătorul de cuvânt al INS, a explicat la TVR INFO de ce a mers greu și ce urmează în zilele următoare

Purtător de cuvânt INS Bogdan Drăghia invitat TVR INFO
Purtător de cuvânt INS Bogdan Drăghia invitat TVR INFO
18 iulie 2022, 09:41

În plus, în localitățile cu rată mică de recenzare, cum este de exmplu și Bucureștiul, angajații primăriilor, pe lângă punctele fixe, vor vor bate și la ușile celor care nu pot ajunge în centrele fixe de recenzare.

De ce merge atât de greu colectarea datelor a explicat, la TVR INFO, Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt al INS:

Principalul motiv a fost și este lipsa recenzorilor. În ciuda faptului că noi, la INS, am pregătit la nivelul întregii țări un număr de peste 20.000 de recenzori, iar pentru Capitală am avut prevăzuți 1650, nu au fost destule persoane interesate să se angajeze ca recenzori”, a declarat Drăgia, luni dimineață.

”(…) În rândul șomerilor nu am avut succes, au fost persoane care au făcut pregătirea, după două sau trei zile au plecat. Este 7 lei chestionarul de persoană și 3 lei 50 de bani chestionarul pe locuință. Un sector de recenzare, care ar fi trebuit acoperit în șase săptămâni, cuprindea aproximativ 600 de locuințe”, a mai spus el.

Un calcul simplu, făcut de statisticieni, arată că un recenzor ar fi câștigat cam 9000 de lei net.

Se pot înscrie ca recenzori, pentru perioada care a mai rămas, persoane care au împlinit 18 ani, cu cazierul curat și să știe să lucreze cu o tabletă.

Aplicația de recenzare a funcționat greu în anumite momente, lucru explicat de Bogdan Drăghia:

Este o problemă în zona caracteristicilor educaționale. Acolo este un nomenclator foarte mare și se încarcă foarte greu (…)”, a declarat purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică.

Mult mai multe informații despre recensământul 2022 și ultima săptămână în care românii își mai pot da datele, aflați în interviul de mai sus.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite