Pericolul din caserole! Produsele din plastic degajă substanțe toxice pentru organism. Măsuri la nivel european

Le folosim zilnic, acasă și la birou, le punem în ghiozdan și copiilor, fără să ne dăm seama cât de mult rău ne pot face pe termen lung. Produsele din plastic ne pot îmbolnăvi din cauza substanțelor toxice pe care le degajă în contact cu mâncarea caldă. La nivel european, se iau măsuri pentru diminuarea substanțelor toxice din componența lor.

17 Octombrie 2018, 22:21 (actualizat 17 Octombrie 2018, 22:27) |
Pericolul din caserole
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Caserole, căni, pahare, furculițe și tot felul de recipiente. Toate sunt frumos expuse pe rafturile magazinelor și vin cu promisiunea de a ne ușura viața.

În realitate, lucrurile stau exact invers.

Mădălina Samoilă, jurnalist TVR: "Vă propun să facem un exercițiu de imaginație și să ne gândim câte dintre aceste produse sunt folosite de către fiecare dintre noi, zilnic  Multe pentru trasnportul și depozitarea alimentelor celor mici, cum sunt caserolele din plastic. Medicii ne atrag atenția și spun că aceste produse, în contact cu un aliment fierbinte, emană substanțe extrem de toxice pentru organism".

Cea mai periculoasă substanță toxică este bisfenolul de tip A, adică acel compus folosit la fabricarea plasticului care se poate transfera foarte ușor în mâncare.

Mihai Craiu, medic pediatru, Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului "Al. Rusescu": "E un produs care se comportă ca o moleculă care dezechilibrează sistemul endocrin, cu efecte estrogenice . (…) Pentru băieţi mai există un element de îngrijorare - posibilele efecte prostatice".

Tocmai din cauza pericolului la care suntem expuși zilnic, de anul acesta, Uniunea Europeană a adoptat un regulament care le impune producătorilor de mase plastice să folosească maximum 0,05 mg de bisfenol pentru fiecare kilogram produs.

Gabriel Mustăţea, șef laborator mase plastic, Institutul de Bioresurse Alimentare București: "Ar trebui făcute teste care să verifice dacă limita de migrare specifică a acestui compus se încadrează în această limită impusă  de regulament (…) Noi ca institut avem în vedere dezvoltarea de metode care să permită analiza acestui compus".

Medicii ne recomandă sa evităm totuși, pe cât posibil, plasticul de orice fel.

Indicate sunt produsele din sticlă, ceramică și materiale inoxidabile.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI