LUMEA AZI

Pericolul deşeurilor spaţiale. Rămășițele călătoresc pe orbită cu 28 de mii de km pe oră

România este printre puţinele ţări care nu are un satelit în spaţiu. În ultima vreme, vedem o relansare a programelor spațiale. Dar după atâtea decenii de lansări, pe orbita planetară s-a acumulat o uriaşă cantitate de deşeuri, un real pericol pentru vehicule şi sateliţi.

24 Februarie 2018, 10:31 Știrile TVR |

În jurul Pământului sunt rămăşiţe de la sateliţi dezafectaţi, sonde, componente de rachete. Peste 750 de mii de asemenea fragmente sunt mai mari de un centimetru.

Poate părea nesemnificativ, dar gândiţi-vă că aceste obiecte călătoresc cu peste 28 de mii de km pe oră.

Imaginaţi-vă ce pagubă poate produce o bucăţică de numai un centimetru unui satelit geostaţionar, care este fix, raportat la un punct de pe pământ.

Acum doi ani, un asemenea deşeu a distrus un panou solar dintr-un satelit al Agenţiei Spaţiale Europene. Un panou similar de pe telescopul Hubble, adus pe Pământ, avea sute de perforaţii.

Aşa că Agenţia Europeană a dezvoltat primul sistem care să îndepărteze deşeurile din jurul pământului. Unul câte unul!

Ideal ar fi ca, atunci când un satelit îşi încheie misiunea, să ardă în atmosferă sau să rămână într-o aşa-numită "orbită cimitir". Asta nu se întâmplă însă mereu.

Acum, oamenii de ştiinţă discută despre o adevărată ecologie spaţială: pentru că lansări şi proiecte de miliarde de dolari pot fi puse în pericol de fragmente nu mai mari de un centimetru.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI