Pericolul știrilor medicale false propagate online. Giganții internetului sunt somați să ia măsuri

19 februarie 2019, 19:43

Criticați în ultimii ani pentru că au tratat cu lejeritate problema știrilor false politice, numele grele ale internetului – Facebook, Google, Twitter – intră acum în vizor pentru informațiile mincinoase din domeniul medical, vehiculate online. Vârful de lance din Congresul american al bătăliei împotriva știrilor false medicale este democratul Adam Schiff.

Într-o scrisoare adresată conducerii Facebook și Google, congresmanul cere clarificări – de exemplu, dacă acceptă anunțuri publicitare plătite de activiștii anti-vaccinare și ce măsuri au luat ori au în vedere pentru a opri răspândirea de informații medicale mincinoase sau distorsionate. Din cauza știrilor false, oamenii și au pierdut încrederea în medici, doctorul nu mai e autoritatea supremă.

Dr.Tara Narula, jurnalist specializat pe domeniul medical: „Oamenii intră imediat pe Google, doctorul Google e cel de la care vor să afle o a doua opinie. Nu e o problemă doar în privinţa vaccinării, ştirile false se referă şi la suplimente, tratamente alternative anti-cancer, anti-îmbătrânire.”

Nick Thompson, expert: „Pacientul trebuie sa stea de vorbă cu doctorul, trebuie să fie circumspect în legătură cu  informaţiile de pe internet, de pe Google. Specialiştii din IT trebuie să se implice să schimbe algoritmii, astfel încât internetul să fie o sursă de informaţii corecte.”

Cea mai gravă consecință a dezinformării pe internet este îmbolnăvirea copiilor – atrag atenția experții. Părinții cad în capcana știrilor false și refuza tratamentul de care ar fi nevoie în afecțiuni grave, cum ar fi cancerul, ori refuză să-i imunizeze, chiar şi atunci când e vorba despre vaccinuri verificate în zeci și zeci de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite