Stefan Pană, specialist optician, a explicat la 1 Matinal care sunt pericolele expunerii la lumina albastră: telefon mobil, tableta, laptop, ecran PC, smart TV. Specialistul a atras atenția asupra utilizării becurilor led cu lumină rece a căror emisie spectrală poate avea vârfuri de energie de până la 30 de ori mai mari, ceea ce poate favoriza apariția leziunilor pe retină.
Lumina albastră este o componentă a spectrului luminii naturale, imediat după lumina ultravioletă, la lungimi de undă între 380 - 500 nanometri. Ceea ce este important este că lumina albastră are două lungimi de undă distincte: zona cu lungimi de undă mici care este dăunătoare și zona cu lungimi de undă peste 450 până la 500 care este benefică, a explicat Stefan Pană, la 1 Matinal.
În ultimii 10 ani s-au schimbat obișnuințele vizuale ale oamenilor. În trecut oamenii foloseau privirea aproape și la distanță. Odată cu generalizarea dispozitivelor digitale a devenit foarte prezentă vederea intermediară. Becurile incandescente au fost înlocuite cu becuri economice, dar emisia spectrală a acestor becuri economice este total diferită de cea a becurilor incandescente și a luminii naturale.
Pentru becurile economice, emisia spectrală prezintă vârfuri de energie care pot fi de până la 30 de ori mai mari decât energia pe care o are lumina albastră naturală. Acesta este unul din factorii care favorizează apariția leziunilor pe retină, corelat cu expunerea la energia albastră generată de dispozitivele digitale, spune Șfefan Pană.
Becurile led reprezintă cel mai mare pericol, pentru au această emisie de lumini albastră, mult mai puternice decât becurile florescente și lumina albastră naturală. Lumina led este prezenta și în toate ecranele cu cristale lichide. vCu cât lumina este mai rece cu atât este mai dăunătoare, arată Ștefan Pană, care recomandă becurile cu lumină caldă.
Distanța de la care ne uităm la televizor trebuie să fie de 2,5-3 ori mai mare ca diagonala ecranului.
Petrecerea a mai mult de 2 ore pe zi în fața ecranelor calculatoarelor, tabletelor provoacă stres digital ocular care se manifestă prin vedere încețoșată, dureri de cap, ochi iritați.
Ștefan Pană spune că este indicat ca la fiecare 20 de minute de stat în fața ecranului să se facă o pauză de 20 de secunde în care să privim la o distanță mai mare de 6 metri, care înseamnă vederea la infinit.