O misiune de salvare într-unul dintre cele 184 de tuneluri feroviare din ţară s-ar transforma într-o...misiune imposibilă. E concluzia experţilor de la ISU, care au constatat că tunelurile nu au căi de acces, uşi de evacuare sau sisteme de ventilaţie. Cele mai multe construcţii sunt atât de vechi, încât cu greu ar mai putea fi aduse la standardele actuale de siguranţă.
Experţii de la Inspectortul pentru Situaţii de Urgenţă au verificat cele 184 de tuneluri feroviare. La unele au ajuns cu greu, din cauza terenului accidentat. Iar ce au găsit i-a pus pe gânduri: nu au spaţii de evacuare a călătorilor, în cazul unui blocaj. Ventilaţia lipseşte.
În 2013, la accidentul din Bistriţa-Năsăud, când o drezină şi un marfar s-au ciocnit, la intrarea într-un tunel, salvatorii au mers pe jos şi tot aşa au transportat victimele. 16 oameni au fost răniţi atunci.
La o astfel de intervenţie ar putea veni în ajutor şi Inspectoratul de aviaţie. Însă cu o condiţie: elicopterele să poată ateriza cât mai aproape de locul accidentului. Şi doar dacă vremea ar permite.
Cel mai la îndemână ar fi tot transportul pe calea ferată.
Echipa Ştirilor TVR a cerut lămuriri şi de la CFR în ceea ce priveşte starea tunelurilor feroviare şi dotările de siguranţă ale acestora. Nu a fost primit niciun răspuns până la ora difuzării ştirii.