PERICOL ÎN NATURĂ | A început sezonul căpușelor. Mușcătura lor afectează oameni și animale deopotrivă și pot provoca maladii extrem de grave

8 martie 2021, 10:14

Căpușele afectează oameni și animale deopotrivă și pot provoca maladii extrem de grave. Un ieșean a fost mușcat de o căpușă și a ajuns la spital pentru tratament cu antibiotice.  Fără acest tratament, se pot face complicații grave.

Atenție și la animalele de companie. În special cățeii pot fi mușcați de căpușe, iar netratată boala poate fi fatală.

Conform specialiștilor, în comportamentul căpușelor sunt două sezoane în care aceste insecte sunt active. Unul  la începutul primăverii, din martie până în iunie, iar celălalt în lunile septembrie-noiembrie, dar mai redus ca intensitate. Medicii spun că nu orice mușcătura de căpușă este periculoasă. Doar  cele ale speciei care transmite boală Lyme. Maladia se poate trata, dar este extrem de importantă prezentarea de urgență la spital.

Mare atenție însă și la animalele de companie. În fiecare primăvară în cabinetele veterinare sunt aduse patrupede mușcate de  căpușe. Și pentru ele mușcătura acestor insecte poate duce la infecții extrem de grave  dacă nu sunt tratate.

Soluțiile pentru a ne proteja prietenii necuvântători sunt simple. Specialiștii spun că pentru a transmite boala Lyme căpușa trebuie să fie  atașată de o persoană sau un animal cel puțin de 24 de ore. Prin urmare este extrem de important  să identificăm insecta cât mai rapid și să mergem la spital. Dacă boala nu este tratată, pot apărea efecte pe termen lung, iar tratamentele cu antibiotice nu mai sunt atât de eficiente. Boala Lyme se poate croniciza și poate produce paralizii sau chiar deces.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite