Percheziţii la Braşov, Bucureşti şi alte cinci judeţe într-un dosar de trafic de migranţi. Rețeaua a fost anihilată

25 mai 2023, 12:45

Percheziţii la Braşov, Bucureşti şi alte cinci judeţe într-un dosar de trafic de migranţi. La data de 25.05.2023, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și structurile subordonate, au pus în aplicare 29 de mandate de percheziție domiciliară în municipiul București și județele Ilfov, Argeș, Dâmbovița, Constanța, Buzău și Brașov. Această acțiune a avut scopul de a destructura un grup infracțional organizat specializat în traficul de migranți.

În paralel, au fost efectuate percheziții domiciliare în Germania în cadrul aceluiași dosar, care vizează activitatea grupului infracțional organizat menționat anterior.

Conform anchetei, în luna aprilie 2022, în România a fost constituit un grup infracțional organizat format din cetățeni români și arabi, cu scopul de a comite infracțiuni de trafic de migranți în vederea obținerii unor sume semnificative de bani. Grupul a funcționat până în prezent.

Mecanismul infracțional implica identificarea migranților de origine afro-asiatică care doreau să ajungă în țările vest-europene, în special Germania. Ulterior, membrii grupului infracțional organizați îi transportau pe acești migranți în două etape:

Prima etapă consta în preluarea migranților din Bulgaria, trecerea ilegală a frontierei în România și ulterior transportul acestora în zona Timișoara/Arad.
A doua etapă consta în cazarea migranților timp de una sau maxim două zile în România, după care aceștia erau îmbarcați în alte autovehicule și transportați spre țările vest-europene, în special Germania, prin trecerea ilegală a frontierei în Ungaria.

Transportul migranților era realizat în autoutilitare (dube) de transport marfă, în care aceștia erau ascunși în două moduri:

– În spațiul de dormit de deasupra cabinei șoferului.
– În compartimentul de marfă al dubei.

În cazul celei de-a doua modalități, membrii grupului construiau în compartimentele de marfă niște ascunzători speciale din lemn, creând spații mici și improprii, în care erau introduse până la 27 de persoane. Aceste ascunzători erau mascate ulterior cu lăzi cu legume și fructe.

Ambele modalități de ascundere prezintau un risc ridicat de asfixiere pentru migranți (de exemplu, în cabina de dormit cu o suprafață de aproximativ 2 metri pătrați erau introduși 5-6 migranți). În plus, având în vedere condițiile în care erau transportați (fără sisteme de siguranță, aglomerați unul peste altul), viața migranților era constant pusă în pericol pe durata transportului.

Peste 35 de persoane, suspectate de implicare în activitățile infracționale, au fost fi conduse pentru audieri la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală.

Se menționează că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, inclusiv prezumția de nevinovăție.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite