Droguri vândute în dispozitive de vapat și în dulciuri. Operațiunea “Fabrica de vise” a procurorilor de la DIICOT Iași vizează persoane și firme din 32 de județe și din București

Procurorii DIICOT Iași au „atacat" fabrica de vise. Peste 100 de percheziții au fost în toată țara, pentru a prinde membrii unei rețele care vindea droguri incluisv elevilor. Totul, după ce le mascau în bomboane, jeleuri și țigări electronice. 28 de societăți comerciale vindeau astfel de produse în toată țara. Gruparea era controlată din Iași și avea ramificații în multe orașe. Anchetatorii au descins la adrese din 32 de județe și București și au găsit inclusiv locul unde se produceau dulciurile și prăjiturile cu substanțe periculoase. Mai multe detalii are Steliana Orășanu.

19 Septembrie 2023, 14:04 (actualizat 19 Septembrie 2023, 18:47) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Polițiștii și procurorii DIICOT au făcut marți 121 de percheziții, într-o cauză care vizează constituirea unui grup infracțional organizat și operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Mai multe persoane controlau două firme din Iași, care produceau, importau, exportau și vindeau produse de vapat, dar și dulciuri ce conțineau substanţe care produc efecte psihoactive. Acestea erau comercializate la vedere, în magazine, dar și on line, pe site-uri.

Oricine le putea cumpăra, inclusiv elevii.

De un an, de când a început monitorizarea ei, gruparea a vândut sute de mii de țigări electronice de tip "Vape" și dulciuri care conțineau substanţe cu efecte psihoactive, periculoase, inclusiv minorilor. Mai grav, cei care le vindeau știau ce conțin, dar asta nu i-a oprit să le vândă.

Din rețea făceau parte 28 de societăți comerciale care vindeau aceste produse la nivelul întregii țări, profitând de faptul că dispozitivele se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricui.

ACTUALIZARE În urma descinderilor de marți, 42 de persoane sunt audiate la DIICOT Iași.

ACTUALIZARE Anchetatorii din Iaşi efectuează, marţi, 121 de percheziţii domiciliare în 23 de judeţe şi în Bucureşti, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

Conform DIICOT, descinderile au loc în judeţele Iaşi, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamţ, Bacău, Braşov, Constanţa, Cluj, Maramureş, Dolj, Brăila, Galaţi, Vrancea, Argeş, Buzău, Botoşani, Suceava, Timiş, Arad, Mureş, Harghita, Vaslui şi în municipiul Bucureşti.

"S-a reţinut că, începând cu finele anului 2022, mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăţi comerciale de pe raza judeţului Iaşi au constituit un grup infracţional organizat având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. În acest context, aceştia produc şi comercializează dispozitive electronice de vapat şi produse de tip 'edibles' (jeleuri, prăjituri, drajeuri etc), cunoscând că au în compoziţie substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigaţiilor substanţele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P şi în unele cazuri inclusiv THC. De asemenea, s-a stabilit că, în perioada octombrie 2022 - septembrie 2023, membrii grupului infracţional au produs în vederea comercializării peste 100.000 de dispozitive tip Vape, care conţineau substanţe care produc efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viaţa persoanelor care le consumă", arată sursa citată.

În urma investigaţiilor au fost identificate 28 de societăţi care comercializează astfel de produse la nivel naţional, profitând de faptul că dispozitivele de tip "vape" se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane, precizează DIICOT.

De asemenea, conform anchetatorilor, s-a stabilit faptul că minorii au acces la aceste substanţe care le pun în pericol viaţa, iar persoanele care vând astfel de produse, deşi cunosc efectele pe care le au substanţele din compoziţia lor, le comercializează fără nicio restricţie, inclusiv minorilor.

DIICOT menţionează că investigaţiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip "Vape", care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi prin urmare un efect psihoactiv.

"O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol), o substanţă ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive, denumite generic 'etnobotanice'. Din cercetările efectuate, a mai rezultat că dispozitivele de tip 'vape' care au în componenţă HHC sunt comercializate preponderent pe piaţa on-line (site-uri de specialitate şi site-uri notorii care au ca obiect de activitate comerţul general cu diferite produse), dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale. Cu privire la potenţialul psihoactiv al substanţei HHC, EU Early Warning System (EWS) a emis primele avertizări în luna octombrie 2022, substanţa în sine fiind în prezent intens monitorizată de către European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA)", mai precizează sursa indicată.

La sediul DIICOT Iaşi vor fi duse pentru audieri 42 de persoane.

Acţiunea se desfăşoară cu sprijinul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Ploieşti, Piteşti, Timişoara, Cluj, Suceava, Bacău, Galaţi, Craiova, Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, Sibiu, Hunedoara, Botoşani, Harghita, Satu Mare, Baia Mare, Brăila, Vrancea, Neamţ, Buzău şi beneficiază de sprijinul Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT - Structura Centrală, Direcţia Operaţiuni Speciale şi Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor din cadrul IGPR.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI