Fraudă informatică de 34 de milioane de dolari, anchetă la care participă și Secret Service. 15 români păcăleau cetățeni americani cu anunțuri false de vânzare

Acţiune amplă a serviciilor secrete americane în România. Au identificat o reţea care reuşise să păcălească sute de cetăţeni americani, cu anunţuri false pe site-uri de comerţ electronic. Frauda este de 34 de milioane de dolari. Din reţea făceau parte 15 români, dar şi cetăţeni bulgari şi americani.

09 Februarie 2019, 11:18 (actualizat 09 Februarie 2019, 19:20) Știrile TVR |
Fraudă de 34 de milioane de dolari
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Românii postau anunțuri false pe site-uri de comerț electronic de tipul eBay sau Craigslist. Pretindeau că vând bunuri cu valoare mare, precum mașini. Prezentau documente contrafăcute și se ascundeau sub identități false. Unul dintre români a pretins chiar că este militar american și că pleacă în misiune, de aceea trebuie să își vândă foarte rapid mașina. Cei păcăliți erau cetățeni americani. În doi ani, rețeaua a reușit să strângă 34 de milioane de dolari.

Banii erau spălați prin intermediul unei firme din Cluj-Napoca. Compania se numește Coinflux și făcea tranzacții cu criptomonede. Directorul, Vlad Nistor, a fost arestat și extrădat deja în Statele Unite.

La identificarea și prinderea românilor implicați în rețeaua de fraude informatice au participat agenți ai Secret Service, dar și peste 100 de poliţişti din structurile de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Experții avertizează că astfel de fraude cu anunțuri false sunt posibile chiar și pe marile platforme online sau pe rețelele de socializare pe care le accesăm zilnic.

Toți românii implicați în rețeaua internațională de fraudă online au fost arestați și extrădați în Statele Unite. Procesul lor va începe în luna iunie.

------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE Românii postau anunțuri false pe site-uri de comerț electronic precum eBay sau Craigslist, a transmis Laura Budișan, pentru Telejurnal. Pretindeau că vând bunuri cu valoare mare, precum mașini. Prezentau documente contrafăcute și se ascundeau sub identități false. Unul dintre români a pretins chiar că este militar american și că pleacă în misiune, de aceea trebuie să își vândă foarte rapid mașina. Cei păcăliți erau cetățeni americani. În doi ani, rețeaua a reușit să strângă 34 de milioane de dolari. Banii erau spălați prin intermediul unei firme din Cluj-Napoca, care făcea tranzacții cu criptomonede. Directorul acestei firme, ca, de altfel, și toți ceilalți români implicați în rețea, au fost arestați și extrădați în Statele Unite. La identificarea și prinderea lor au participat agenți ai Secret Service, precum și peste 100 de poliţişti din structurile de Combatere a Criminalităţii Organizate.

 

Peste 100 de poliţişti români şi agenţi Secret Service din SUA au efectuat percheziţii în Bucureşti şi 9 judeţe, în cadrul unei acţiuni de amploare pentru destructurarea unei grupări specializate în fraude informatice, prejudiciul fiind de 34 de milioane de dolari, informează Agerpres. În premieră, autorităţile din România au indisponibilizat criptomonede Ripple şi Bitcoin.

Potrivit unui comunicat al IGPR, în urma unei cereri de asistenţă judiciară internaţională transmisă de Secret Service (Statele Unite ale Americii), Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea DIICOT, a derulat investigaţii privind un grup de români implicat în diferite forme de fraudă informatică şi spălarea banilor. Victimele erau cetăţeni americani, iar prejudiciul cauzat se ridică la aproximativ 34.000.000 de dolari. 

Cercetările au arătat faptul că activitatea infracţională a persoanelor implicate ar fi început în anul 2016. 

Prin intermediul unor site-uri de comerţ electronic, membrii grupului ar fi postat anunţuri cu marfă care în realitate nu exista, convingând victimele să trimită bani pentru bunurile comandate (inexistente). 

În urma solicitării primite de la autorităţile competente din Statele Unite ale Americii, aproape 100 de poliţişti din structurile de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti, Craiova, Cluj, Ploieşti, Piteşti, Olt, Ilfov, Ialomiţa, Teleorman şi Vâlcea, sub coordonarea DIICOT, au efectuat 27 de percheziţii la domiciliile şi reşedinţele persoanelor vizate. 

La percheziţii au participat şi agenţi ai Secret Service. 

În urma acţiunii, au fost ridicate sau indisponibilizate 51 de telefoane mobile, 8 HDD-uri, 40 de memory stickuri, 32 de laptopuri, 12 tablete, 5 de unităţi centrale PC, 86 de medii optice (CD/DVD), un aparat foto, 11 carduri bancare, 3 carduri de memorie şi 2 autoturisme (în valoare aproximativă de 61.000 de euro). De asemenea, au mai fost ridicate sumele de 207.600 de lei, 24.500 de euro, 5.000 de dolari şi 5.500 de franci elveţieni. 

În aceeaşi zi, prin intermediul Serviciului de Investigare Financiară a Grupurilor de Criminalitate Organizată din cadrul DCCO, au fost puse în aplicare ordonanţe de instituire a sechestrului asigurător cu privire la 10 bunuri imobile (7 terenuri, o casă şi 2 apartamente), cu o valoare totală estimată de 310.000 de euro. 

IGPR subliniază că, în premieră pentru autorităţile de aplicare a legii din România, au fost indisponibilizate criptomonede Ripple şi Bitcoin, cu valoare aproximativă de 5.000 de dolari. 

În cauză, au fost identificate şi conduse 18 persoane la sediul DIICOT, precum şi la brigăzile de combatere a criminalităţii organizate din Cluj şi Craiova. 

Totodată, 14 persoane implicate au fost preluate de Serviciul Urmăriri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, pentru demararea procedurilor de punere în executare a mandatelor internaţionale de arestare. Ulterior, persoanele în cauză au fost extrădate în Statele Unite ale Americii. 

Cercetările efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fraudă informatică, spălarea banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat au beneficiat de suportul de specialitate din partea Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI