Percheziții ale Poliției Capitalei într-un dosar de evaziune fiscală și spălarea banilor; prejudiciul - 7 milioane lei

Polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București pun în aplicare, joi dimineața, 31 de mandate de percheziție domiciliară în Capitală și în județele Ilfov, Constanța, Ialomița, Călărași și Teleorman.

29 Iunie 2017, 08:25 (actualizat 29 Iunie 2017, 08:33) |
Percheziții

Sunt vizate locuințele și sediile sociale ale mai multor persoane fizice și juridice implicate în săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălarea banilor în domeniul 'comercializării produselor textile și de îmbrăcăminte.

Din datele și probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada 2011 — 2013, bănuiții, reprezentanți ai șase societăți comerciale având ca obiect de activitate ''comercializarea produselor textile și de îmbrăcăminte" au înregistrat în evidența contabilă a acestor societăți și au declarat organelor fiscale achiziții fictive de bunuri, de la peste 22 de societăți comerciale cu comportament de tip "fantomă" (înființate și administrate statutar/scriptic în numele unor persoane cu situație materială precară) sau societăți cu "identitate furată", în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.

"În scopul disimulării provenienței ilicite a sumelor provenind din săvârșirea faptelor de evaziune fiscală, reprezentanții celor 6 societăți comerciale având ca obiect de activitate "comercializarea produselor textile și de îmbrăcăminte" au transferat în mod succesiv, între ele, suma totală de aproximativ 32.000.000 lei, reprezentând "contravaloarea" achizițiilor fictive sus-menționate, după care au scos sumele în numerar, justificând, în mod nereal, că vor face plăți "cash" către cele peste 22 societăți cu comportament de tip "fantomă" sau cu "identitate furată". Sumele extrase în numerar erau, ulterior, fie reintroduse în circuitul financiar al firmelor cu justificarea "creditare firmă", fie erau depuse în conturile persoanelor fizice care controlează firmele în cauză și utilizate în interes personal, lipsind astfel bugetul statului de contravaloarea impozitului pe profit și a taxei pe valoare adăugată", mai precizează comunicatul.

Persoanele vizate vor fi conduse pentru audieri la sediul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice — Poliția Capitalei.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat estimat la acest moment este de 7.000.000 lei, iar suma ce formează obiectul procesului de "spălare a banilor' este în cuantum de aproximativ 32.000.000 lei.

Acțiunea beneficiază de sprijinul de specialitate al Inspectoratului General al Poliției Române — Direcția Operațiuni Speciale și al Inspectoratului General al Poliției Române — Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI