Percheziții la Universitatea "Titu Maiorescu", într-un caz de delapidare prin vânzarea de apartamente din cămine studențești. Reacția instituției

Percheziţii la Universitatea Titu Maiorescu, la Primăria Capitalei, la cea a Sectorului 4, dar şi la mai multe locuinţe. Persoanele vizate sunt suspectate de infracțiuni de fals intelectual, delapidare şi abuz în serviciu. La baza dosarului stă suspiciunea că au fost vândute mai multe apartamente într-o clădire în care ar fi trebuit să funcționeze doar cămine studențești ale universității private.

16 Iunie 2021, 10:37 (actualizat 16 Iunie 2021, 20:28) Știrile TVR |
Afacere imobiliară, în loc de cămin studențesc
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

14 percheziții au făcut polițiștii la instituțiile publice și câteva domicilii din Capitală, pentru a găsi actele care să confirme suspiciunile. Anchetatorii au luat în vizor persoane din conducerea universității private Titu Maiorescu, din 2010 și până în prezent.

Acestea sunt bănuite că ar fi favorizat diverși apropiați să obțină profit prin vânzarea unor apartamente într-o clădire construită lângă sediul Universității, aflat într-o zonă bună a Bucureștiului. Surse din anchetă spun că terenul era autorizat strict pentru construcția unui cămin studențesc.

ANTONIO MICLEA, jurnalist TVR: “Pe una dintre părți - bloc de locuințe, iar pe cealaltă - cămin studențesc. Acesta este imobilul vizat în dosarul procurorilor, iar problema este legată de terenul pe care se află construcția, pentru că ar fi fost concesionat, iar în acord ar fi fost scris clar faptul că aici trebuie construit un cămin studențesc, nicidecum un bloc de locuințe”.

Potrivit unor surse, în imobilul de lângă căminul studențesc ar fi în jur de 40 de apartamente. Aici ar locui, însă, și persoane din interiorul universității, iar restul apartamentelor au fost vândute cu prețuri care au depășit și 100 de mii de euro.

În plus, câteva spații din clădire au fost închiriate unor societăți comerciale.

Conducerea Universității Titu Maiorescu susține că nu este vorba despre nicio ilegalitate, pentru că terenul pe care a fost ridicat blocul ar fi în proprietatea acesteia. Iar toate actele ar fi fost încheiate respectând legea. Și ministrul Educației a făcut precizări în cazul anchetei de la Universitatea Titu Maiorescu.

SORIN CÎMPEANU, ministrul Educaţiei: “În primul rând, universitățile au autonomie universitară. Rectorul universității este cel care își asumă răspunderea pentru gestionarea bazei materiale și pentru legalitatea actelor emise, împreună cu Consiliul de Administrație. În al treilea rând, Ministerul Educației nu finanțează de niciun fel învățământul superior privat”.

În același dosar, anchetatorii suspectează administrația universității private și de alte fapte. Din 2010 și până cum, conducerea ar fi acordat, preferențial, anumite contracte de prestări servicii unor persoane juridice. Prejudiciul depășește 120 de milioane de lei, susțin anchetatorii.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ACTUALIZARE "Universitatea este proprietara terenurilor şi construcţiilor care fac obiectul direct sau indirect al cercetărilor. Toate actele şi contractele desfăşurate în cadrul Universităţii - inclusiv cele aflate în atenţia organelor de cercetare, datând din anii 2005-2011 - au fost şi sunt realizate în condiţii de deplină legalitate, cu respectarea legilor în vigoare şi a normelor interne, cu avizul juriştilor şi aprobarea Consiliului de Administraţie şi al Senatului Universităţii. În aceste condiţii, nu se poate vorbi de "ilegalităţi", "delapidări", "trafic", "fals intelectual" etc., aşa cum se afirmă în unele medii", se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanţii universităţii.

Aceştia îşi exprimă "deplina încredere" în demersurile făcute de organele în drept privind investigaţiile desfăşurate la sediul instituţiei de învăţământ superior cu privire la "o serie de suspiciuni de natură imobiliară şi economică".

"Referitor la investigaţiile desfăşurate la sediul Universităţii 'Titu Maiorescu' cu privire la o serie de suspiciuni de natură imobiliară şi economică, Universitatea îşi exprimă deplina încredere în demersurile făcute de organele în drept sub semnul legalităţii şi în numele stabilirii adevărului. Universitatea cooperează pe toate planurile cu reprezentanţii instituţiilor statului pentru realizarea actului de justiţie, dorind, în egală măsură, prezentarea corectă a situaţiei în mediul public", afirmă reprezentanţii universităţii, citați de Agerpres.

În comunicat se mai precizează că Universitatea 'Titu Maiorescu' este o instituţie de învăţământ superior particulară, care nu operează cu bani publici.

"Universitatea 'Titu Maiorescu' îşi exprimă dezacordul pentru modul tendenţios în care acţiunile de cercetare care o vizează au fost şi sunt prezentate în mass-media: titluri şocante, sub semnul senzaţionalului, care nu urmăresc adevărul, ci doar ratingul, ştiri preluate ad litteram din mediul online, care abundă în informaţii şi date neadevărate, imagini cu descinderi de mascaţi, însoţiţi de câini-lupi, la sediul Universităţii (imagini de arhivă fără legătură cu campusul universitar). Toate acestea constituie o manieră incorectă şi abuzivă, sub semnul fake-news, de a prezenta o situaţie aflată în investigare de organele abilitate. Astfel de abordări denotă, pe lângă indiferenţa faţă de adevăr, încălcarea normelor obligatorii ale deontologiei profesionale. Nu este lipsit de importanţă faptul că aceste atacuri concertate împotriva Universităţii, înainte de concluziile cercetării, se desfăşoară într-o perioadă importantă a anului universitar, aceea a sesiunii de admitere din iulie 2021", afirmă sursa citată.

Universitatea 'Titu Maiorescu' susţine că rămâne deschisă cooperării cu reprezentanţii instituţiilor statului, punând la dispoziţia acestora, cu "deplină transparenţă", toate informaţiile şi datele necesare.

"În acelaşi timp, îşi exprimă dorinţa de restabilire a adevărului, subliniind necesitatea sancţionării, legale şi morale, a actelor de dezinformare publică. Prin astfel de abordări, este profund afectată în spaţiul public imaginea Universităţii 'Titu Maiorescu', una dintre universităţile importante ale ţării, recunoscută pe plan naţional şi internaţional pentru calitatea studiilor, pentru seriozitate şi competitivitate pe plan academic şi profesional", se mai arată în comunicat.

ACTUALIZARE Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice - IGPR, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, efectuează miercuri 14 percheziţii domiciliare, în Capitală şi în judeţul Ilfov, la Universitatea "Titu Maiorescu", la sediile/ punctele de lucru ale unor societăţi comerciale, precum şi la locuinţele unor persoane bănuite de delapidare, fals intelectual şi abuz în serviciu, într-un dosar privind vânzarea ilegală de apartamente din cămine studenţeşti.

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, anchetatorii ridică documente de la Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 4 şi de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Apartamentele în cauză sunt situate pe bulevardul Gheorghe Şincai, într-un cămin care aparţine Universităţii "Titu Maiorescu".

Vor fi puse în aplicare 32 de ordonanţe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la diferite instituţii publice, notari publici şi societăţi comerciale.

"Din cercetări a reieşit că, din anul 2010 şi până în prezent, persoane cu atribuţii de conducere din cadrul unei unităţi de învăţământ superior privat ar fi săvârşit acte materiale care s-ar încadra în sfera acţiunii de traficare a unor bunuri în folosul altei persoane, acţiuni ce ar fi presupus supunerea unor bunuri imobile din patrimoniul/ gestiunea unităţii unor operaţiuni speculative, operaţiuni în urma cărora persoane apropiate acestora ar fi obţinut un profit, prin modalitatea vânzării unor apartamente construite din bugetul unităţii şi fără respectarea contractului de concesiune încheiat între unitatea de învăţământ şi o instituţie publică. De asemenea, în aceeaşi perioadă, persoane cu putere de decizie din cadrul unităţii de învăţământ superior privat ar fi acordat anumite contracte de prestări servicii unor persoane juridice, în mod preferenţial (2 societăţi administrate de aceeaşi persoană fizică), pe fondul unor legături personale preexistente între persoanele implicate în procesul decizional din cadrul unităţii de învăţământ şi persoana care asigura conducerea acestor societăţi", se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

Poliţiştii susţin că, prin această activitate infracţională, ar fi fost acordate anumite contracte de prestări servicii unor persoane juridice, în mod preferenţial, în valoare de peste 121 de milioane de lei (24 de milioane de euro).

La acţiune participă poliţişti ai IGPR - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, IPJ Buzău şi IPJ Vâlcea, sprijiniţi de Direcţia Operaţiuni Speciale, Institutul Naţional de Criminalistică şi de echipe ale Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 3°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV -1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI