Percheziții la cea mai importantă firmă de dezinfectanți. Sorina Pintea: Produsele care nu îndeplineau standardele corespunzătoare au fost utilizate în peste 30 de spitale din ţară

Sunt percheziții, marți,  la mai multe persoane, dar și sediile unor firme care produc, importă și vând produse biocide, folosite la dezinfecția din spitale.

19 Martie 2019, 09:13 (actualizat 19 Martie 2019, 19:51) Știrile TVR |
Biocidele erau folosite pentru dezinfecție
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Anchetatorii au informații că produsele pe care le cumpărau unitățile medicale nu erau eficiente.

Un caz care ne readuce aminte de scandalul Hexipharma. Marius Popescu are mai multe detalii.

Se profilează un al doilea caz Hexipharma. De data acesta vorbim despre una dintre  cele mai importante firme de furnizare a biocidelor către diverse spitale din țară.

Se fac percheziții la sediile firmei dar și la punctele de lucru.

Polițiștii fac investigații și la locuința patronului firmei. Sunt suspiciuni că produsele destinate dezinfectării erau mult diluate, iar eficiența acestora scăzută.

Sorina Pintea

Dezinfectanţii pentru spitale care nu îndeplineau standardele corespunzătoare şi cu privire la care a fost deschis un dosar penal au fost utilizaţi în peste 30 de spitale din ţară, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ea a explicat că, după ce s-au constatat nereguli la anumite biocide, "cu acţiune fungică, nu pentru bacterii", s-a dispus retragerea acestora şi Ministerul Sănătăţii a depus o plângere.

"În cursul anului 2018, inspectorii Direcţiilor de Sănătate Publică şi inspectorii Inspecţiei Sanitare din cadrul Ministerului Sănătăţii au efectuat verificări cu privire la eficacitatea produselor biocide folosite nu doar în sistemul sanitar, ci şi în saloanele de înfrumusețare. Au fost verificate 15 produse biocide - trei dintre acestea prezentând neconformități cu privire la eficacitatea fungicidă. Au fost reverificate în laboratoare acreditate RENAR aceste produse. Neconformităţile s-au confirmat. Prin urmare, ministerul a dispus efectuarea unei plângeri penale vizavi de două societăţi - una din Bucureşti şi una din judeţul Prahova, care comercializau aceste biocide", a arătat Sorina Pintea.

În paralel, Direcţiile de Sănătate Publică au dispus retragerea produselor rămase neutilizate, în Bucureşti - 108 litri, în Prahova - 5.000 de litri.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI