Acuzații de mită la Administrația Spitalelor București. Directorul adjunct Cristian Plută, bănuit că ar fi primit 80.000 de euro pentru a numi un director de spital și a acorda lucrări de reparații unei anumite firme

Suspiciuni de mită la Administrația Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti. Potrivit unor surse, directorul adjunct al instituției este bănuit că ar fi luat bani din contracte pe care le-a acordat preferențial. DNA a făcut în acest caz mai multe percheziții.

18 Septembrie 2023, 08:39 (actualizat 18 Septembrie 2023, 22:34) Știrile TVR |

Cristian Plută, directorul adjunct al ASSMB, ar fi primit 5% - comision din valoarea lucrărilor de reparații de la patronul căruia i-ar fi atribuit lucrările, potrivit unor surse judiciare, a transmis Alexandru Costache, pentru Telejurnal.

Mai trebuie spus că acest dosar a fost deschis după denunțul actualei directoare generale a ASSMB, Oana Sivache. Instituția este în subordinea Primăriei Capitalei.

OANA SIVACHE, director general al ASSMB: Corupția din sistemul de sănătate nu e doar o colecție de păcate administrative cunoscute, dar tolerate tacit, este o crimă împotriva umanității. Într-un sistem corupt, odată cu resursele financiare care se scurg, se pierde și calitatea îngrijirii medicale, iar uneori se pierd vieți. Să ignorăm corupția e că și cum am arunca cu pietre în ambulanțe venite să ne salveze. E vital ca managementul instituțiilor care conduc sistemul de sănătate să-și asume rolul activ și decisiv împotriva acestui flagel, nu e suficient să avem legi și reguli, trebuie să ne asigurăm că se respectă, trebuie să fie un sistem de raportare a corupției așa cum trebuie să fie consecințe severe pentru cei găsiți vinovați. Azi, la ASSMB, justiția lucrează, instituțiile abilitate derulează o anchetă, suntem la dispoziția lor pentru tot ceea ce e necesar.

ACTUALIZARE Directorul adjunct de la ASSMB, Cristian Plută, a fost adus la DNA, nu a făcut declarații în fața presei, a transmis Alexandru Costache, pentru Ora de Știri. Potrivit unor surse judiciare, el este acuzat că ar fi primit mită în două tranșe: prima dată ar fi primit 20.000 de euro ca să numească un manager la Spitalul Colentina. Iar a doua oară ar fi primit 300.000 de lei ca să acorde contracte unui patron care derula lucrări de reparații cu spitalele din București. Așadar, în total, o mită de peste 80.000 de euro, susțin procurorii DNA. La DNA au fost aduși și managerul de la Spitalul Colentina și patronul care ar fi dat mită, cu toții sunt audiați acum. Faptele de corupție ar fi avut loc în aprilie - august 2023.

 

 

ACTUALIZARE Cinci persoane vor fi aduse la audieri, printre care și directorul adjunct Cristian Plută, care potrivit surselor judiciare,  ar fi primit mită în două rânduri. Prima dată 20 de mii de euro, pentru numirea unui manager de spital, iar a doua oară peste 300.000 de lei de la o firmă, pentru atribuirea unui contract de achiziții publice, servicii de reparații pentru spitale.

Faptele s-au petrecut în perioada aprilie - august, anul acesta.

________________________________

Administrația Spitalelor București este o instituție din administrarea Primăriei București. Potrivit unor surse judiciare este vizat unul dintre directorii generali, este vorba despre Cristian Plută.

El ar fi primit mită, 20. 000 de euro într-o primă tranșă și apoi peste 300.000 de lei într-o a doua tranșă.

Perchezițiile continuă, iar pe parcursul acestei zile, mai multe persoane, printre care și directorul, vor fi duse la audieri.

Viceprimarul Capitalei Horia Tomescu spune că a aflat din presă despre percheziţiile DNA la Administraţia Spitalelor Bucureşti, dar că este foarte bine că se fac verificări, în cazul în care există suspiciuni.

"Aşteptăm să vedem despre ce e vorba. Am văzut doar în presă informaţia şi nu am idee despre ce e vorba. Dar, bineînţeles, sunt foarte fericit că DNA lucrează. Nimeni nu e mai presus de lege şi dacă există informaţii şi probleme este foarte bine că se acţionează, e un lucru perfect normal", a declarat Tomescu, luni, potrivit Agerpres..

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI