Percheziții în cazul crucilor acoperite cu saci din plastic din cimitirul eroilor Valea Uzului

23 mai 2019, 12:41

În urmă cu o săptămână, pe un site de limba maghiară, au apărut imagini cu crucile militarilor români acoperite cu pungi negre. Textul era semnat de un grup de activiști anonimi care susținea că acestea ar fi fost amplasate ilegal.

Poliția județului Bacău s-a autosesizat și a descins la locuințele a patru persoane bănuite că ar fi implicate în această acțiune. Acestea au fost audiate.

Disputa pe cimitirul din Valea Uzului are o istorie veche. Conform Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, în cimitirul internațional sunt înhumate rămășițele a peste 1100 de militari de diverse naționalități: români, maghiari, ruși, italieni, sârbi, austrieci şi germani. Cimitirul a fost finalizat în 1927.

Cu timpul, cimitirul s-a degradat și crucile militarilor au dispărut aproape cu totul. Anul trecut, autoritățile din Sânmartin au îngrădit locul pe o suprafață de 8 mii de metri pătrați și au amplasat peste 600 de cruci din lemn cu simboluri ale vechii armate austro-ungare. Tot atunci au fost puse și plăci comemorative în limbile maghiară, română și engleză, însă pe ele apar numai eroi unguri.

Excepție fac câteva nume ale unor militari ruși și cel al unui medic militar român.

În aprilie, primăria din Dărmănești a ridicat într-o margine a cimitirului o troiţă ortodoxă şi 52 de cruci din piatră simple. Cei doi primari se acuză reciproc. Fiecare susține că are drept de administrare asupra cimitirului, aflat la granița dintre cele două județe.

Disputa și modificările aduse de cele două primării pătează memoria eroilor căzuți în cele două războaie mondiale.

Pungile negre care acopereau crucile din cimitirul eroilor Valea Uzului au dispărut la scurt timp după ce au fost amplasate. Au rămas, însă, celelalte dispute și modificările aduse unui loc cu însemnătate istorică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite