Pentru unii, Matei e un copil cu autism. La școală e un coleg talentat

6 octombrie 2017, 21:32

Este o zi obişnuită la şcoala „Pas cu Pas” din Chişinău. În clasa I C, copiii stau grupaţi în echipe şi răspund la activităţile dictate de profesoară. La prima vedere, Matei nu se deosebeşte cu nimic de colegii lui, scrie la fel de bine, citeşte şi iese la tablă. Însă este singurul însoţit de mămica lui, care stă în spatele clasei şi îşi ia notiţe. Analiză comportamentală, cum o numeşte.

Matei este un elev disciplinat şi îndrăgit de colegi. Iar urmele de autism, dimpotrivă, l-au făcut special şi talentat. Cântă de un an la pian, citeşte perfect în limba engleză.

Integrarea în şcoală a unui copil cu autism sau cu alte dificultăţi de dezvoltare rămâne o provocare pentru Republica Moldova.

Statistici nu există, dar datele neoficiale arată că aproximativ jumătate dintre copii sunt înmatriculaţi în clasa I în şcoli de masă, însă mai puţin de 10 la sută ajung să treacă la treapta gimnazială. De o pregătire specială, multă răbdare şi empatie, trebuie să dea dovadă şi dascălul.

Ce putem face noi, ceilalţi, pentru a-i ajuta pe copiii cu autism să se adapteze la şcoală şi la viaţă socială, este să îi privim cu deschidere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă