Pentru o respiraţie sănătoasă, fără TBC. Proiectul legii tuberculozei, care vine cu soluții, trenează din 2016

26 mai 2018, 19:29

Oameni care vor un aer fără TBC au apelat la un simbol al respiraţiei sănătoase: copacii. Au plantat mai mulţi tei în Parcul Grădina Icoanei din Capitală, pentru a atrage atenţia că e nevoie urgent de legea vitală pentru pacienţi, care ar limita şi răspândirea bolii.

Unii sunt trataţi în spitale fără condiţii minime şi fără hrană suficientă. Iar când revin în comunitate, sunt şi respinşi, deşi după două-trei săptămâni de tratament corect nu mai sunt contagioşi.

De multe ori, cei mai săraci nici nu se tratează până la capăt. Nu au destui bani pentru mâncare sau pentru naveta spre dispensarul TBC. Merg la muncă nevindecaţi şi redevin contagioşi.

Proiectul de lege depus la Senat acum doi ani prevede o indemnizaţie de hrană pentru cei trataţi în ambulatoriu. Cu o condiţie: să ia corect medicamentele, fără întrerupere.

E propusă o soluţie şi pentru tinerii cu forme rezistente la tratament, trimişi la o pensie infimă, deşi boala se vindecă.

Proiectul introduce dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă pe toată durata tratamentului, pentru toţi pacienţii, fără condiţii de stagiu de cotizare.

Acum, legea permite cel mult un an de concediu medical plătit 100 la sută, deşi există forme grave de TBC care necesită până la 2 ani şi jumătate de tratament pentru vindecare.

Proiectul aşteaptă din martie avizul Ministerului Sănătăţii.

Anul acesta, încetează şi finanţarea externă care asigură terapia ce vindecă majoritatea cazurilor rezistente la tratament. Iar problema nu e încă rezolvată complet.

Medicamentele au fost incluse pe lista compensatelor dar, din motive birocratice, încă nu pot fi comandate. Ministerul promite că bolnavii nu vor rămâne netrataţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite