Pentru o respiraţie sănătoasă, fără TBC. Proiectul legii tuberculozei, care vine cu soluții, trenează din 2016

În fiecare zi, trei români mor de tuberculoză şi, anual, 12 mii află că au boala care nu e doar a sărăciei. Bacteria care cauzează infecţia poate fi luată de oriunde atunci când sistemul imunitar e slăbit. România e tot “fruntaşa” Europei la decese şi îmbolnăviri, dar legea care vine cu soluţii trenează de doi ani în Parlament. Un nou semnal de alarmă a fost tras într-un parc, în mod simbolic.

26 Mai 2018, 19:29 (actualizat 26 Mai 2018, 21:26) |
Pentru o respirație sănătoasă, fără TBC
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Oameni care vor un aer fără TBC au apelat la un simbol al respiraţiei sănătoase: copacii. Au plantat mai mulţi tei în Parcul Grădina Icoanei din Capitală, pentru a atrage atenţia că e nevoie urgent de legea vitală pentru pacienţi, care ar limita şi răspândirea bolii.

Unii sunt trataţi în spitale fără condiţii minime şi fără hrană suficientă. Iar când revin în comunitate, sunt şi respinşi, deşi după două-trei săptămâni de tratament corect nu mai sunt contagioşi.

De multe ori, cei mai săraci nici nu se tratează până la capăt. Nu au destui bani pentru mâncare sau pentru naveta spre dispensarul TBC. Merg la muncă nevindecaţi şi redevin contagioşi.

Proiectul de lege depus la Senat acum doi ani prevede o indemnizaţie de hrană pentru cei trataţi în ambulatoriu. Cu o condiţie: să ia corect medicamentele, fără întrerupere.

E propusă o soluţie şi pentru tinerii cu forme rezistente la tratament, trimişi la o pensie infimă, deşi boala se vindecă.

Proiectul introduce dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă pe toată durata tratamentului, pentru toţi pacienţii, fără condiţii de stagiu de cotizare.

Acum, legea permite cel mult un an de concediu medical plătit 100 la sută, deşi există forme grave de TBC care necesită până la 2 ani şi jumătate de tratament pentru vindecare.

Proiectul aşteaptă din martie avizul Ministerului Sănătăţii.

Anul acesta, încetează şi finanţarea externă care asigură terapia ce vindecă majoritatea cazurilor rezistente la tratament. Iar problema nu e încă rezolvată complet.

Medicamentele au fost incluse pe lista compensatelor dar, din motive birocratice, încă nu pot fi comandate. Ministerul promite că bolnavii nu vor rămâne netrataţi.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 4°C
IASI 2°C 3°C
CLUJ 0°C -1°C
CONSTANTA 4°C 2°C
CRAIOVA 4°C 4°C
BRASOV -2°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI