Pentagon: Orașul asediat Mariupol încă este disputat. Ucrainenii luptă în continuare: „Este orașul lor și parte din țara lor și nu au renunțat la el”

Mariupol bombardat
Mariupol bombardat
12 aprilie 2022, 20:57

„Evaluarea noastră de astăzi este că Mariupol este încă teritoriu contestat și că ucrainenii încă luptă pentru a-l apăra și pentru a-i împiedica pe ruși să-l captureze”, a spus Kirby, la un briefing.

„Ați văzut chiar voi imagini, ați văzut ce distrugeri au produs loviturile aeriene ale Rusiei asupra orașului, dar evaluarea noastră este că ucrainenii încă luptă pentru el”, a adăugat reprezentantul Pentagonului.

Potrivit lui Kirby, rușii vor să preia controlul asupra orașului pentru a putea dispune de orientarea strategică în ofensiva asupra estului Ucrainei.

„Le-ar oferi acces terestru neîngrădit și fără piedici între Donbas și Crimeea”, a spus Kirby, referindu-se implicit la declarațiile Moscovei privind concentrarea atenției pe zona de est a Ucrainei.

Mariupol reprezintă seva vieții economice a Ucrainei, a ținut să sublinieze Kirby. „Este orașul lor și parte din țara lor și nu au renunțat la el”, a spus el.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că zeci de mii de oameni au murit în Mariupol. Marți seară, șeful administrației regionale Donețk, Pavel Kirilenko, a indicat că între 20 de mii și 22 de mii de locuitori din oraș și din zonele învecinate și-au pierdut viețile.

Presa străină notează că nu sunt disponibile estimări independente ale numărului de victime.

Luni au apărut mai multe informații privind situația precară a forțelor de apărare din Mariupol. Ulterior, mai multe surse au indicat că ar fi fost vorba despre un mesaj fals, transmis după spargerea unui cont de Facebook atribuit Brigăzii 36 a Marinei ucrainene.

Fără îndoială însă, lupta este una care va intra în cărțile de istorie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite