Pensionarii, căutați pentru angajare! "Omul are experiență, este dispus, își rotunjește veniturile și are și expertiza tehnică"

Criza forţei de muncă îi determină pe tot mai mulţi patroni să-şi schimbe atitudinea faţă de persoanele trecute de prima tinereţe, refuzate de obicei la angajare. Caută acum şi pensionari, inclusiv pentru contractele cu normă întreagă, numai să aibă cu cine să lucreze. Persoanele ieşite la pensie îşi pot găsi slujbe în comerţ, la firme de pază, contabilitate şi nu numai.

29 August 2017, 22:06 (actualizat 29 August 2017, 22:12) |
Pensionarii, căutați pentru angajare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Nea Coman, cum îi spun colegii, e pensionar, dar şi angajat cu normă întreagă la un hipermarket din Bucureşti. De la 06.30 e prezent la muncă.

"Pentru mine este un serviciu destul de bun. Cine nu vrea nu munceşte. Salariul e acceptabil, programul e acceptabil. (…) Mi se zice nea Coman, fiind mai în vârstă, ei fiind mai tineri. Sunt mai tineri decât copiii mei. Comunicarea este extraordinară".

Bărbatul de aproape 62 de ani a fost maistru militar. S-a ocupat de materiale nucleare până la 43 de ani, când a fost pensionat obligatoriu. Dar nu a putut sta degeaba, mai ales că nici pensia nu era mare. Patronii îl refuzau când auzeau de vârstă.

De când a obţinut contractul la hipermarket, e angajat model în echipa care duce în casele clienţilor obiectele de peste 30 de kilograme.

"Poţi să ridici într-o zi o tonă, o tonă jumate. (…) Cam într-un an faci o garnitură de tren. Suntem mai ceva decât culturiştii", glumește Bogdan Coman.

Şi şeful pazei, cel care verifică echipa înainte de cursă, este tot pensionar, fost ofiţer la Poliţia judiciară. Bărbatul s-a integrat imediat la firma de protecţie, care l-a angajat rapid.

"Am zis că totuşi e bine să nu mă plafonez, să mai am o activitate. Bineînţeles că şi partea financiară are elementul ei. (…) E mai bine totuşi să lucrezi atunci când poţi, mai ales dacă poţi să faci ceva să-ţi placă", spune Gheorghe Vlăsceanu.

Pensionarii pot fi flexibili ca program şi stabili. Sunt atuuri pentru angajare, subliniază experţii.

Avantaje sunt pentru ambele părţi. "În cazul salariaţilor pensionari, nu se mai achită contribuţia pentru şomaj. În schimb, se cotizează pentru celelalte asigurări sociale, astfel că, la un moment dat, omul poate să ceară recalcularea pensiei şi să primească mai mulţi bani", atrage atenția Diana Brâncuș, jurnalist TVR.

Aproape 150 de mii de persoane pensionate pentru limită de vârstă au şi contracte de muncă - două treimi cu normă întreagă. Cei mai mulţi sunt angajaţi în Bucureşti, Constanţa, Cluj, Braşov şi Timiş, unde e şi criză mare de forţă de muncă. Cei mai mulți au contracte la firme de pază, în construcţii, administraţie, învăţământ și contabilitate.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -2°C -1°C
IASI -3°C -6°C
CLUJ -7°C -7°C
CONSTANTA -3°C -1°C
CRAIOVA -1°C -1°C
BRASOV -7°C -7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI