Pensiile speciale pentru aleșii locali, în plenul Camerei Deputaților. Votul va fi dat luni

5 iulie 2018, 10:42

ACTUALIZARE Preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, a anunţat că dezbaterile pe articole şi votul final pentru Codul administrativ se vor desfășura luni.

Astăzi au fost doar dezbateri generale pe proiect.

ACTUALIZARE În comisiile parlamentare de la Camera Deputaților s-a operat o modificare esențială, a precizat Marius Vulpe, de la Palatul Parlamentului.

Aceasta se referă la drepturi acordate minorităților naționale. Astfel, se elimină acel prag de 20% pondere din numărul total locuitorilor prin care se condiționa utilizarea limbii materne a unei minorități în administrația publică locală.

Se pare că acesta este rezultatul ultimelor negocieri  purtate de actuala coaliție cu reprezentanții UDMR.

De asemenea, vor fi în discuție și mai multe beneficii acordate atât aleșilor locali, cât și subprefecților sau prefecților. Ultimele două categorii devin numiri eminamente politice și vor avea rang de secretari și subsecretari de stat. În categoria de subsecretari de stat vor intra și managerii de servicii deconcentrate.

Pentru aleșii locali vor fi alocate prin acest proiect de Cod administrativ pensii speciale. Prevederea va fi valabilă pentru toți aleșii locali din 1992 încoace.

De asemenea, aleșii locali vor putea să înființeze PFA-uri și vor putea gestiona întreprinderi familiale în paralel cu exercitarea mandatului de primar sau viceprimar.

Proiectul de Cod administrativ a trecut de Senat pe 11 iunie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite