Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate

17 februarie 2021, 07:24

Parlamentarii și-au tăiat singuri pensiile speciale de care foștii colegi au apucat să se bucure din 2015, de când au fost introduse la inițiativa PSD. În ultima vreme, chiar și social democrații, dar și liberalii și cei de la USR-Plus au avut câte un proiect de desființare, dar nedus până la capăt.

Deputat AUR George Simion: „Nu avem altă opțiune de a vota decât pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari și, sperăm, să ajungem de comun acord, cu toții, la plafonarea pentru alte categorii”.

Deputat USR-PLUS Dan Barna: „Nu mai avem bani de pensii speciale! Nu doar că moral ele nu trebuie să existe! Și din această cauză, în lunile și săptămânile următoare, această coaliție se va lupta ca să fie eliminate cât mai multe din pensiile speciale”.

Deputat PNL Ludovic Orban: „Nu este drept ca parlamentarii României să-și dea pensii speciale, în timp ce milioane de români sunt la pensie și trăiesc din pensie de contributivitate!”

Deputat PSD Marcel Ciolacu: „Era normal ca orice politician să reacționăm în acest fel, să nu mai avem indemnizații speciale, atâta timp cât filozofia actualei coaliții este de recesiune”.

Aleșii UDMR sunt singurii care au făcut opinie separată și nu au votat deloc.

Senator UDMR Turos Lorand: „Tocmai vă pregătiți să vă înșelați alegătorii, prin eliminarea celei mai mici pensii speciale, fără să soluționați marile probleme ale sistemului. Indemnizația pentru limita de vârstă a foștilor deputați și senatori reprezintă 1,38% din totalul pensiilor speciale”.

Când legea va intră în vigoare, niciun senator sau deputat nu va mai avea pensie specială. Sunt însă voci care spun că legea e neconstituțională și poate avea efect doar pentru viitor. În prezent, aproape 800 de foști parlamentari primesc astfel de pensii, care variază în funcție de numărul de mandate, de la 2 mii la aproape 13 mii de lei.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Pensiile speciale au fost eliminate!

ACTUALIZARE Alfred Simonis (PSD): trebuie să recunoaștem că noi și înaintașii noștri au greșit când au votat aceste pensii. Și pentru magistrați. Însă nu putem discuta despre eliminare, atât timp cât noi suntem beneficiari. Mă așteptam ca astăzi să fim uniți și să dăm un semnal de rezonabilitate în Parlamentul României. Păreți cam supărați pentru un astfel de moment.

ACTUALIZARE Florin Roman (PNL): A fost un original al PNL și două copii.

ACTUALIZARE Diana Șoșoacă, senator nefiliat: Legea e valabilă pe viitor și va afecta doar pensiile celor din viitoarele legislaturi, nu din aceasta. Mergeți la juriști și cereți sfatul. Neretroactivitatea legilor civile.

ACTUALIZARE PSD, prin Marcel Ciolacu, spune: Era normal ca orice politician să reacționăm în acest fel, să nu mai avem indemnizații speciale atâta timp cât filosofia acestei coaliții este de recesiune. Nu am înțeles de ce nu ați făcut asta dvs anul trecut, erați premier, aveați o majoritate. N-am înțeles, dle Barna, de ce până acum cu dl premier Cîțu nu ați dat o ordonanță de urgență să faceți dreptatea până la capăt. Am ajuns în această situație pentru că voi ați înghețat pensiile.

ACTUALIZARE PNL acuză PSD că a ținut la sertar proiectele PNL și USR-PLUS de eliminare a pensiilor speciale. Și anunță, prin Ludovic Orban, că va vota proiectul.

ACTUALIZARE USR-PLUS va vota eliminarea pensiilor speciale.

ACTUALIZARE AUR va vota impozitarea pensiilor speciale a parlamentarilor și dorește eliminarea sau plafonarea celorlalte.

ACTUALIZARE UDMR nu va vota proiectul de eliminare a pensiilor speciale, pentru că vor eliminarea tuturor pensiilor, adică și a celorlalte categorii.

ACTUALIZARE Comisia de statut a decis să propună Parlamentului adoptarea propunerii legislative pentru modificarea Legii privind statutul parlamentarilor, în varianta PSD, cu amendamente.

ACTUALIZARE Plenul reunit al Parlamentului a fost informat, miercuri, printr-o scrisoare, de către preşedintele Klaus Iohannis despre forţele şi mijloacele Armatei Române şi ale Ministerului Afacerilor Interne care pot participa, în 2021, la misiuni în afara teritoriului naţional şi despre dislocarea, la nevoie, în România, a Forţei de Răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată.

ACTUALIZARE Plenul reunit a aprobat constituirea Comisiei permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul parlamentarilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale celor Camere. Preşedinte este deputatul PSD Eugen Bejinariu, vicepreşedinte – deputatul PNL Cristina Trăilă, iar secretar – deputatul USR PLUS Silviu Dehelean. Comisia trebuie să analizeze cele trei proiecte de legi privind pensiile speciale.

ACTUALIZARE: Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a decis, miercuri, să dezbată şi să voteze proiectele de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Decizia a fost luată cu 367 de voturi pentru şi 30 de abţineri.

Solicitarea i-a aparţinut preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

„Am convenit, ca urmare a unei propuneri formulate de liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, dar şi cu sprijinul majorităţii grupurilor parlamentare, să formulăm o propunere de completare a ordinii de zi pentru şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului de astăzi, (..) cu adoptarea proiectului de lege de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor. Vă explic că sunt trei propuneri legi, iniţiate de trei grupuri parlamentare, proiecte lege prin care se modifică Legea statutului şi deputaţilor şi senatorilor, în sensul abrogării a două articole care instituie dreptul la pensie specială”, a afirmat Orban.

__________________________________________________________________________

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi vicepremierul Dan Barna au declarat că, în măsura în care va fi posibil, după constituirea comisiei, aceasta ar urma să dezbată cele trei proiecte privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, astfel încât rapoartele să intre în dezbaterea plenului reunit de miercuri, scrie Agerpres.

„În măsura în care va fi posibil procedural şi regulamentar, raportul va fi dezbătut miercuri, dacă nu va fi posibil, atunci la prima şedinţă. Oricum am stabilit un termen de maxim o săptămână. Dacă va fi posibil, îl vom introduce pe ordinea de zi de plen de miercuri”, a explicat Orban.

„Obiectivul la momentul acesta este ca mâine (miercuri – n.r.) Comisia de statut să finalizeze dezbaterile până la încheierea plenului reunit şi sperăm să avem şi mâine (miercuri – n.r.) un vot, dar în fiecare zi mai descoperim încă o petardă, o grenadă lăsată de PSD pe parcurs. Dacă se întâmplă mâine sunt foarte fericit. În cel mai rău caz, dacă apare orice, un element imprevizibil, săptămâna viitoare va fi cu siguranţă”, a dat asigurări şi Barna.

Pe ordinea de zi a plenului reunit de miercuri s-ar afla şi o informare a preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la forţele şi mijloacele Armatei Române şi ale Ministerului Afacerilor Interne care vor fi puse în 2021 la dispoziţie în vederea participării la misiuni în afara teritoriului naţional şi dislocarea, la nevoie, în România, a Forţei de răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată.

De asemenea, pe agenda reuniunii urmează să fie o informare a şefului statului privind starea de urgenţă instituită prin Decretul 195/2020 şi prelungită prin Decretul 240/2020 şi un raport privind acţiunile întreprinse de Guvern pe perioada stării de urgenţă (16 martie – 15 mai 2020).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite