Pensiile speciale ar putea fi eliminate mâine sau săptămâna viitoare. Pensia medie specială este de 9.600 de lei, iar cea medie a unui român obișnuit – de 1.500 de lei

16 februarie 2021, 19:14

Pe lângă proiectul USR-PLUS, depus în urmă cu un an și jumătate pentru eliminarea pensiilor speciale, există unul al PNL și un altul depus de PSD, în același sens al modificării Statutului parlamentarilor, încât aceștia să nu mai primească acele sume suplimentare la vâsrta pensionării, a transmis Luiza Gireadă, pentru Telejurnal. Cele trei proiecte sunt similare, spun reprezentanții celor trei partide, astfel încât nu contează care dintre ele va fi aprobat, însă e nevoie să fie urmați câțiva pași procedurali înainte. În primul rând înființarea Comisiei de statut, mâine, care are termen de o săptămână să dea un raport asupra acestor proiecte și în funcție de raport, să fie dat votul final. Există posibilitatea ca acest raport să se dea rapid, mâine, astfel încât și votul să fie mâine, însă cel mai probabil acest lucru se va întâmpla în următoarea ședință de plen, adică săptămâna viitoare.

Reprezentanții USR-PLUS și cei ai PNL s-au plâns azi că, deși proiectele lor au fost depuse în urmă cu un an și ceva, nu au fost trecute pe agenda Parlamentului, așa încât au trebuit să le redepună astăzi. Pe de altă parte, Opoziția susține că reprezentanții Coaliției de guvernare tergiversează votul asupra pensiilor speciale, că ar fi putut face acest lucru astăzi.

După ce va fi rezolvată problema pensiilor speciale pentru senatori și deputați, ar urma să fie eliminate și pensiile pentru primari și consilieri locali, după care să fie găsite soluții și pentru alte categorii, de la magistrați și diplomați, la militari și aviatori. Însă trebuie găsite acele soluții legale care să nu fie respinse la Curtea Constituțională.

În prezent, spune ministrul Muncii, sunt 9.500 de beneficiari ai acestor pensii speciale, care primesc, în medie, o pensie de 9.600 de lei, pensia medie a românilor obișnuiți fiind de 1.500 de lei.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban: „Comisia de statut a fost sesizată cu trei proiecte de lege pentru desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Am cerut ca, în cadrul plenului, constituirea comisiei de statut să fie la primul punct, în măsura în care va fi posibil. Dacă, după constituirea comisiei de statut, poate elabora raportul privitor la cele trei proiecte, noi susținem introducerea pe ordinea de zi a plenului pentru votul final. Am dat un termen foarte scurt pentru raport, de o săptămână”.

Dan Barna, vicepremier, copreședintele USR-PLUS: „Sper că în cel mai rău caz să finalizăm săptămâna viitoare. În cel mai bun caz, miercuri. Asta pentru că nu încetăm să descoperim șopârlele și combinațiile celor de la PSD. Deși inițiativa USR a fost depusă la Birourile Permanente Reunite de un an și jumătate, cei de la PSD a reușit ca toată legislatura trecută să nu o treacă pe ordinea de zi, ca să nu ajungă la comisie și să nu ajungă în dezbatere publică”.

Alfred Simonis, liderul grupului PSD din Camera Deputaților: “Toate trei partidele avem același tip de inițiativă, astăzi, la 15.00, să ne întâlnim, să convocăm comisia specială de statut și să votăm eliminarea pensiilor speciale. Cei de la PNL, USR-PLUS, UDMR s-au abținut, au votat împotriva acestei propuneri, urmând ca acest plen să aibă loc eventual mâine, după plenul de la Camera Deputaților. Părerea mea e că o tergiversare”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite