Pensiile militare intră la recalculare. Coaliția vrea să modifice de urgență legislația

31 iulie 2017, 15:54

22.000 de mii de lei, adică 220 de milioane de lei vechi, câştigă în acest moment cel mai bine plătit pensionar din România. Iar primele cinci pensii ca valoare aparţin celor care au activat în poliţie, armată sau servicii, potrivit unui document obţinut în exclusivitate de Ştirile TVR. Toate sunt de peste 20 de mii de lei lunar, acordate în baza unei Legi din 2015. Asta în condiţiile în care pensia medie din România este de aproximativ 1.000 de lei, adică de 20 de ori mai mică. Iar alţi zeci de pensionari primesc lunar pensii de peste 10.000 de lei.

Cifrele i-au speriat acum inclusiv pe liderii PSD şi ALDE, care au anunţat că situaţia trebuie rezolvată urgent. Altfel, impactul bugetar va deveni atât de mare, încât nu va mai putea fi susţinut curând.
Liviu Dragnea: „În momentul în care un individ a ieșit la pensia specială, cu o valoare x astăzi, peste doi ani, un an, pensia i se mărește dacă i s-a mărit salariul celui care i-a ocupat locul. Se poate ajunge la o creștere de până la 50%, adică 150%. Dacă nu se intervine, impactul bugetar care astăzi este de 6 miliarde de lei pentru aceste pensii speciale poate s-ajungă la 10, 11 miliarde în 2 ani, poate la 15 miliarde”.

Ministrul Muncii susţine că există deja o Ordonanţă de Urgenţă care ar urma să reaşeze toate pensiile acordate în baza legii privind pensionarea cadrelor militare, din poliţie şi funcţionarilor cu statut special. Proiectul ar putea intra în guvern pentru avizare chiar în şedinţa de peste două zile:
„Ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că, dacă lăsăm pensiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge într-o situaţie foate neplăcută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susţină astfel de creşteri”, a declarat la un post de televiziune Lia Olguţa Vasilescu.

Intenţia guvernanţilor a declanşat un război între sindicaliştii din poliţie şi ministrul de interne. Sindicaliştii s-au supărat pentru că au aflat din presă de intenţia guvernului şi ameninţă cu proteste.

De la începutul anului, 3.000 de poliţişti au cerut să fie pensionaţi. În aceste condiţii creşte deficitul de personal şi mai mult. O soluţie ar fi încă o promisiune: salariile poliţiştilor ar putea fi majorate cu 10 la sută, pentru a opri plecările din sistem.

Pe de altă parte însă, nici una din actualele pensii nu va scădea. Susţin atât voci din guvern, cât şi liderii Coaliţiei de la guvernare. Modificarea legii pensiilor militare va face ca pensia aflată în plată să nu poate fi mai mare ca salariul. Iar indexarea anuală să se facă doar cu indicele de inflaţie.

Călin Popescu Tăriceanu  a declarat încheierea ședinței: Așa cum funcționează legea acum produce o distorsiune majoră în sistemul de pensii și o anomalie, pensiile speciale ajung să fie mai mari decât salariul net pe care îl are angajatul respectiv. Nu există nicăieri un astfel de sistem care să fie sustenabil (…) Trebuie făcută o corecție și principiul pe care prim-ministrul ni l-a prezentat este acela că pensia să nu poată sub nicio formă să depășească salariul. Nu se micșorează nicio pensie din cele care sunt în momentul de față (…) Impactul pe bugetul de asigurările sociale va fi unul care nu va mai putea fi susținut (…) Ministrul Muncii ne-a informat că împreună cu MAI se lucrează la o modificare a legii salarizării. Cel mai probabil cei din MAI vor avea o majorare cu 10%

 

Liviu Dragnea, declarații după încheierea ședinței: Noi nu le-am cerut să vină cu proiectul de ordonanță astăzi, am discutat doar despre aceste principii, ne-au prezentat mai multe variante posibile. Sunt trei principii practic. Pensiile aflate în plată nu scad. Pensiile care prin calculul actual ar avea o creștere sau o valoare mai mare decât salariul să nu poată să-l depășească și să fie indexare doar cu indicele de inflație (…) au și plecat la Guvern, au o nou grup de lucru ca să finalizeze, să pună în articole. Riscul foarte mare este ca impactul bugetar, care în acest moment este de 6 miliarde de lei pentru aceste pensii speciale, să poată să ajungă la 10, 11 miliarde, în doi ani de zile poate la 15 miliarde. În 4-5 ani de zile impactul se poate duce la sume foarte mari, blocând șansa statului să continue creșterea punctului de pensii pentru celelalte milioane de pensionari din sistem.

Când vom avea ordonanța pregătită noi vom convoca sesiunea extraordinară a Parlamentului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă