Pensiile mai mici de 3.000 de lei ar putea scăpa de impozitare, conform planurilor Guvernului Ciucă

Pensionarii care primesc sub 3.000 de lei de ar putea primi mai mulţi bani pe talon! Şi asta pentru că pensiile sub acest plafon ar putea scăpa de impozit. Coaliţia în calcul acest lucru. Dacă partidele de la guvernare agreează ideea, încă un milion de pensionari ar putea intra în categoria celor exceptaţi de la plata impozitului.

04 August 2022, 18:21 (actualizat 04 August 2022, 19:53) Știrile TVR |

Liberalii și-au anunțat disponibilitatea de a dezbate în coaliție propunerea de ridicare a pragului de neimpozitare a pensiilor. Premierul Nicolae Ciucă a subliniat chiar că propunerea aparține de fapt liberalilor, de pe vremea când conduceau Ministerul Muncii. Precizările vin după ce săptămâna trecută ministrul de Finanțe, social democratul Adrian Caciu, a lansat public soluția neimpozitarii pensiilor între 2000 și 3000 de lei. Că să compenseze creșterea mare a prețurilor.

”Este o varianta pe care amdiscuattat este o propunere(...)fără să le creăm oamenilor așteptări. S-a vehiculat această cifra 87 de milioane de lei , într-un an 1 miliard de lei. Avem nevoei să ne adresăm către toate categoriile sociale în deosebi către cele vulnerabile și să le susținem să nu resimtă efectele acestei crize”, Nicolae Ciucă, prim-ministrul României.

Impactul bugetar

În prezent aproximativ 3.300.000 de persoane au pensii până la 2.000 de lei. Și aproximativ 4.300.000, de 3000 de lei. Astfel un milion de pensionari ar putea beneficia de măsură. Impactul bugetar lunar at fi de 87 de milioane de lei, iar anual de 1 miliard de lei , a anunțat premierul.

Profesorul de economie Bogdan Glăvan consideră că măsură pregătită de guvern nu aduce mari beneficii:

”Ne furăm căciula. Noi am trăit aşa în anii '90. Acum iarăși trăim acest fenomen păcătos de care cu greu vom scăpa, şi vom scăpa, nu prin faptul că Guvenul mai promite o de scutire de impozit, ci vom scapă abia când Guvernul va cheltui mai rațional banii și nu vom mai trăi pe datorie și când noi ceilalți vom cheltui mai prudent banii”, spune Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie.

La rândul său, profesorul Radu Ciobanu atrage atenția că măsură nu îi va ajuta pe cei cu pensii mici:

”Măsură este benefică pentru pensionari, dar să nu uităm nu pentru cei cu venituri mici, știm că majoritatea pensiilor sunt sub 2000 de lei (...) ceea ce inseamnă că o eliminare a impozitului îi ajută cu adevărat pe cei care au pensii peste 3000 de lei, pentru că ei, pentru primii 3000 de lei nu o să datoreze impozit. Dacă e să privim strict intervalul 2000 -3000 de lei, pentru cei care au peste 3000 de lei pensie mai câștigă 100 de lei. Ăsta e câștigul real. Pentru cei care au 2100 de lei câștigul o să fie fix de 10 lei.”

Potrivit surselor TVR INFO, măsură ar putea intră în vigoare din toamnă. Cât privește mărirea pensiilor mici și medii, premierul a subliniat că deocamdată subiectul nu a fost discutat.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI