COOLTURA

"Pelinul negru", cel mai nou roman al scriitoarei Ioana Nicolaie, este o tulburătoare poveste despre efectele tragediei de la Cernobîl

Scriitoarea Ioana Nicolaie a lansat recent un roman despre efectele tragediei de la Cernobîl, "Pelinul Negru". Autoarea povesteşte că sâmburele din care-a încolţit cartea stă într-o vizită făcută la o şcoală specială în anii '90. Erau multe fetiţe acolo cu handicap fizic sau psihic. Şi toate te luau de mână și te întrebau: "Mama, când mă duci acasa?" își amintește scriitoarea. E o carte despre destinul unei fetiţe născute cu probleme la câteva luni după accidentul nuclear. O voce de copil singulară în literatura noastră.

05 Mai 2017, 18:15 (actualizat 05 Mai 2017, 18:36) |
COOLTURA. Roman inspirat de tragedia de la Cernobîl
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Pelinul negru" e povestea Augustinei, o fetiță care se naște cu sechele după explozia centralei atomice de la Cernobîl din 1986. Titlul cărții, Pelinul negru sau iarba neagră ar fi, de fapt, traducerea numelui "Cernobîl".

Autoarea spune că scrisese mai bine de 80 de pagini când pe piață a apărut cartea laureatei Nobel, Svetlana Aleksievici, cu mărturii în stil jurnalistic ale supraviețuitorilor accidentului. A schimbat titlul inițiat al cărții - Copiii Cernobîlului -, dar a persistat în a arăta destinul unei fetițe care ajunge la o școală specială din România post-comunistă.

În spate personajului e un caz real, spune autoarea. Iar în fundalul poveștii apar elemente din biografia fraților ei. Ioana Nicolaie s-a născut într-o familie numeroasă, cu 12 copii.

Pentru toate cărțile ei, fie că sunt poezie, literatură pentru copii sau romane, Ioana Nicolae are un prim cititor de calibru: soțul ei, Mircea Cărtărescu.

(w620) Pelinul Ne

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 3°C -1°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 14°C 7°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV 5°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI