„Pelinul negru”, cel mai nou roman al scriitoarei Ioana Nicolaie, este o tulburătoare poveste despre efectele tragediei de la Cernobîl

5 mai 2017, 18:15

„Pelinul negru” e povestea Augustinei, o fetiță care se naște cu sechele după explozia centralei atomice de la Cernobîl din 1986. Titlul cărții, Pelinul negru sau iarba neagră ar fi, de fapt, traducerea numelui „Cernobîl”.

Autoarea spune că scrisese mai bine de 80 de pagini când pe piață a apărut cartea laureatei Nobel, Svetlana Aleksievici, cu mărturii în stil jurnalistic ale supraviețuitorilor accidentului. A schimbat titlul inițiat al cărții – Copiii Cernobîlului -, dar a persistat în a arăta destinul unei fetițe care ajunge la o școală specială din România post-comunistă.

În spate personajului e un caz real, spune autoarea. Iar în fundalul poveștii apar elemente din biografia fraților ei. Ioana Nicolaie s-a născut într-o familie numeroasă, cu 12 copii.

Pentru toate cărțile ei, fie că sunt poezie, literatură pentru copii sau romane, Ioana Nicolae are un prim cititor de calibru: soțul ei, Mircea Cărtărescu.

(w620) Pelinul Ne

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă