Pelicula OCTAV, în cinematografe. Un omagiu ascuns adus dirijorului Sergiu Celibidache, un film despre prietenie, regăsire, împăcare

Intră de azi în cinematografe Octav, debutul în lungmetraj al lui Serge Ioan Celebidachi, fiul celebrului dirijor. Frumos filmat de italianul Blasco Giurato, e o invitaţie la explorarea trecutului. Un film care nu trebuia să fie despre tatăl regizorului, până când actorul din rolul principal, Marcel Iureş, a decis altfel.

06 Octombrie 2017, 18:47 (actualizat 06 Octombrie 2017, 19:36) | Mihaela Carpea |
OCTAV, un film despre împăcare și prietenie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Octav se războieşte pentru a-şi recâştiga amintirile şi casa copilăriei. După ce dobândeşte ceea ce i se cuvenea, porneşte în călătoria către locurile natale. Casa lui ascunde poveşti vesele şi triste, unele neînţelese la vremea lor, prieteni vechi, oameni noi. Octav vrea să se despartă de toţi şi de toate.

Serge Ioan Celebidachi, regizor: "Am ajuns să mă uit la ecran şi pac, e tatăl meu acolo. A fost o alegere - am discutat foarte mult cu Marcel şi Marcel a vrut să se inspire din tatăl meu ca personaj, să îl umple - cu sentimente, cu viaţă. E ca un omagiu, un clin d'oeil aşa, dar nu este despre viaţa lui".


Pentru regizorul Serge Ioan Celebidachi a fost foarte important ca Octav să reprezinte pe oricine vrea să se regăsească cu el însuşi sau cu cineva apropiat.

"E ceva ce ne priveşte pe toţi, că ne place, că nu ne place, că se întâmplă mai târziu sau mai devreme, e general uman. Ne amintim şi de primele iubiri, şi de poticneli, şi de cum a mers familia noastră, câte emoţii am avut când s-a răsturnat cumva viaţă noastră", spune Marcel Iureş.


Octav se întâlneşte cu el însuşi - bărbatul în vârstă cu băieţelul de 10 ani. Înţelege ce s-a întâmplat în copilărie şi se împacă pe sine. O căutare nu doar pentru personaje, ci şi pentru actori. Pentru cei mari şi pentru cei mici.

Blasco Giurato, director de imagine: "Actorii sunt de obicei foarte concentraţi pe scenele pe care trebuie să le facă. Unul era Gérard Depardieu, care începea o scenă foarte serios şi o încheia... Făcea lucruri incredibile. Marcello Mastroianni era un alt actor care proceda aşa. Eu cred că Eric are acelaşi talent cu Marcello Mastroianni şi Gérard Depardieu".


"Aşa m-am simţit şi eu, ca şi cum aş fi filmat cu Sophia Loren", spune Marcel Iureș, referindu-se la debutanta Alessia Tofan. Ea a întruchipat-o pe Ana, iubirea din copilărie, care l-a aşteptat mereu pe Octav să se întoarcă - de la război, de la Paris, din căutările sale.

Scenariul este dublat de o muzică aparte, sub bagheta compozitorului francez de origine română Vladimir Cosma, cel care a fermecat lumea întreagă cu naiul lui Gheorghe Zamfir în seria "Marele blond cu un pantof negru".

Serge Ioan Celebidachi, regizor: "Vladimir face parte din familia mea din Paris (…) Un privilegiu pentru mine să vorbim serios între Marcel şi Vladimir şi Blasco... E un cadou de la Dumnezeu".

VEZI și De la Marele Blond cu un pantof negru la OCTAV - o poveste a propriei vieți. Interviu cu muzicianul Vladimir Cosma, o legendă a cinematografiei

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 10°C
IASI 6°C 7°C
CLUJ 2°C 5°C
CONSTANTA 7°C 9°C
CRAIOVA 5°C 10°C
BRASOV 3°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI