Pelerinaj la Mănăstirea Nicula. Credincioșii s-au rugat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost scoasă din biserică

15 august 2022, 08:52

Furtuna care s-a abătut duminică seară asupra județului Cluj le-a pus pelerinilor credinţa la încercare. Cei mai mulţi, însă, au rezistat pe dealul Mănăstirii Nicula.

Peste 15 mii de credincioși au fost acolo la miezul nopții și, alături de preoți, au înconjurat biserica purtând Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.

Astăzi, credincioșii s-au strâns în fața altarului de vară al mănăstirii și au urmărit Sfânta Liturghie.

După slujbă, credincioșii au fost serviți cu sarmale, iar apoi au plecat spre casă.

ACTUALIZARE TVR INFO Oamenii stau la rând pentru a ajunge la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, a transmis Sorina Noroc, pentru TVR Info. Astă noapte, credincioșii au participat la unul dintre cele mai importante momente ale pelerinajului, scoaterea icoanei făcătoare de minuni din biserică și înconjurarea bisericii cu această icoană. Pelerinii s-au rugat împreună până la ora 2.00, nu i-a speriat nici frigul și nici furtuna de peste zi, a fost cod roșu de vreme instabilă ieri după-amiază. Timp de 45 de minute a plouat foarte puternic și a bătut vântul.

Astăzi este o slujbă specială, la care predică mitropolitul Andrei, al Clujului.

În cele 4 zile de pelerinaj vin în jur de 70.000 de oameni.

Mii de credincioşi ortodocşi şi greco-catolici participă la pelerinajul care are loc în fiecare an de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula, unde se află Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, despre care tradiţia spune că are puteri tămăduitoare.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este marcată de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, printr-un pelerinaj eparhial la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, Sanctuar Episcopal Major.

Programul pelerinajului cuprinde o noapte de rugăciune, din seara zilei din 14 august, până în ziua Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, 15 august, când, de la ora 10,00, va fi celebrată Sfânta Liturghie arhierească de către Episcopul eparhial de Cluj-Gherla împreună cu preoţi de pe întreg cuprinsul eparhiei, potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de organizatori.

Preasfinţitul Părinte Claudiu, eparhul de Cluj-Gherla, invită şi în acest an credincioşii să continue tradiţia urmată de-a lungul generaţiilor în Biserica Română Unită şi în Eparhia de Cluj-Gherla, cea a pelerinajelor la sanctuarele mariane în Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

„Reînnoim invitaţia de a ne reuni în rugăciune, asemeni Sfinţilor Apostoli la Adormirea Maicii Domnului, în număr cât mai mare, la programul pregătit împreună cu Surorile Congregaţiei Maicii Domnului. O vom cinsti pe Maica Domnului, vom afla adăpost sub privirea ei iubitoare, răspuns cererilor, alinare suferinţelor şi îndrumare bună pe calea vieţii”, afirmă înaltul prelat, citat în comunicat.

În cadrul celebrării Sfintei Liturghii Arhiereşti din Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, părintele Claudiu va sfinţi icoana patronală a mănăstirii, „Maica Sfântă – mângâierea celor ce plâng”.

La sfârşitul Liturghiei va fi lansată monografia istorice „Surorile Congregaţiei Maicii Domnului: un veac de mărturie catolică (1921-2021)”.

Programul Pelerinajului Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca cuprinde, duminică, la ora 18.00 – Slujba Vecerniei; Paraclisul Maicii Domnului, la ora 20.00 – Rugăciunea Sfântului Maslu; 21.30 – Adoraţie Euharistică, 22.30 – Sfânta Liturghie, 00.30 – Calea Crucii a familiilor; Coroniţa Îndurării Divine, 2.00 – Acatistul Maicii Domnului, 3.00 – Rugăciunea Rozariului de bucurie, 4.00 – Rugăciunea Rozariului de lumină, 5.00 – Rugăciunea Rozariului de durere, 6.00 – Rugăciunea Rozariului de mărire.

Luni, 15 august, programul începe la ora 9.00 cu Rozariul şi continuă la ora 10.00 cu Sfânta Liturghie Arhierească, Rugăciunile pentru dobândirea Indulgenţei plenare, Sfinţirea Icoanei Maicii Domnului – Icoana patronală a Sanctuarului, Lansarea Monografiei istorice – Surorile Congregaţiei Maicii Domnului: un veac de mărturie catolică (1921-2021).

Pentru ortodocşi, procesiunea va începe duminică, 14 august, de la ora 12.00, de la Biserica Sfântul Nicolae, din parcul central al oraşului Gherla şi va continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula. Procesiunea va fi condusă de către IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, însoţit de PS Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, şi de PS Macarie, Episcop-vicar de Ruse.

De la ora 18.00, pe Altarul de vară al Mănăstirii va fi săvârşită slujba Vecerniei Mari şi a Litiei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică şi va fi săvârşită Slujba Utreniei şi Prohodul Maicii Domnului.

Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 00.00.

În ziua praznicului, luni, 15 august 2022, de la ora 9.00, tot pe Altarul de vară, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti pelerinilor un cuvânt de învăţătură.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă