Pelerinaj la Șumuleu Ciuc. Peste 1.000 de pelerini din Ungaria au venit în România după doi ani de restricții. Tradiționala slujbă în limba maghiară va fi tradusă și în română

A început pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu Ciuc. Mii de pelerini catolici din țară și din străinătate au pornit la drum către sanctuarul dedicat Fecioarei Maria.

03 Iunie 2022, 12:04 (actualizat 03 Iunie 2022, 19:00) Știrile TVR |

Unul dintre cele mai mari pelerinaje din Europa Centrală și de Est închinat Fecioarei Maria are loc la Șumuleu Ciuc, cu ocazia Rusaliilor Catolice.

Angela a plecat din Budapesta pe 26 aprilie. Pe jos,  împreună cu mai multe persoane. Pe drum însă, unii dintre ei s-au răzgândit și au făcut cale întoarsă, iar alții au luat trenul. Așa că a rămas singură. Iar acum a ajuns, în sfârșit, la Joseni.

Szabo Angela: Este pentru prima oară cand fac acest pelerinaj pe jos. Nu aș fi putut continua dacă nu aș fi primit ajutor de la oameni. Am trecut prin multe sate, văi, munți, pâraie. A fost minunat, este experiența vieții mele. Am făcut șapte sute de Km până acum, mai am puțin pană la Șumuleu, unde mă așteaptă Fecioara Maria și Dumnezeu.

Vin pelerini din toată țara si din străinătate. Mii de credincioși din toată Europa au pornit pe jos sau călare ca să se închine la statuia Fecioarei Maria. Au venit și câteva mii de kilometri și povestesc că rugăciunile și cântecele bisericești îi ajută să facă față tuturor provocărilor de pe traseu. Alți pelerini vin călare, pentru a aduce un tribut strămoșilor care în lupte mergeau pe cal.

Noi suntem maghiari, ne place să călărim, strămoșii noștri au luptat în războaie călare, măcar așa să le cinstim memoria lor, spune un pelerin.

Suntem patru persoane care până acum am parcurs 1300 de km călare. Ca să ajungem la Muntele Șumuleu, am pornit la drum acum patru săptămâni și jumătate, povestește un bărbat.

Eu fac pelerinajul asta a 29-a oară. Venim ca să dăm mulțumire pentru toate cele bune. Câțiva ani în urmă am cerut să ne ocrotească, mărturisește un alt pelerin.

Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc are loc în ajunul Rusaliilor catolice, pentru a rememora un moment extrem de important în istoria romano-catolicilor.

Părintele Guia Laurean Hugo: Ioan Sigismund, principele Transilvaniei, a decis ca și această zonă, Ciucul, Gheorghieniul, Trei Scaune, să treacă la religia unitariană, iar oamenii de aici au zis că nu. De aceea a avut loc o luptă în 1567 și, în sâmbăta Rusaliilor, când au reușit să învingă, și au rămas în credința lor catolică. În timp ce femeile se rugau în fața Maicii Domnului.

În urmă cu trei ani, Papa Francisc a oficiat o liturghie pontificală, iar statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, a fost scoasă din biserică pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 31°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 29°C 29°C
BRASOV 29°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI