Pelerinaj în condiții de pandemie la Mănăstirea Radu Vodă din București spre cinstirea Sfântului Nectarie

Biserica ortodoxă îl prăznuieşte pe 9 noiembrie pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, un sfânt al zilelor noastre. La Mănăstirea Radu-Vodă din Capitală, unde se află o raclă cu moaștele sale, sărbătoarea va începe de sâmbătă, cu două zile înainte de hram. Credincioşii sunt îndemnaţi de organizatori să respecte hotărârile autorităţilor cu privire la purtarea măştii de protecţie şi păstrarea distanţei fizice.

05 Noiembrie 2020, 16:39 (actualizat 05 Noiembrie 2020, 17:15) Știrile TVR |
Sfântul Nectarie / FOTO: facebook.com/ManastireaRaduVodaOficial
Sfântul Nectarie
Biserica Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti
Biserica Sfânta Treime din Eghina
Sfântul Nectarie

Racla cu moaştele Sf. Ierarh Nectarie va fi scoasă din biserică sâmbătă, la ora 11.00, şi va fi aşezată în baldachinul din curtea mănăstirii spre închinare până luni, 9 noiembrie, la ora 22.00, după slujba Privegherii.

Alături de moaştele Sfântului Nectarie va fi aşezată, ca de obicei, și racla cu moaștele Sfântului Efrem cel Nou din patrimoniul mănăstirii.

Sfântul Nectarie, unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi de Patriarhia Ecumenică în secolul trecut, este cunoscut pentru dragostea sa nemărginită faţă de oamenii aflaţi în suferinţă.

Sunt biserici în toată lumea care poartă hramul Sfântului Nectarie. Dar şi biserici unde sunt, spre închinare, fragmente din sfintele sale moaşte, așa cum sunt și în țara noastră.

Cel mai iubit şi cunoscut loc de pelerinaj de la noi, în cinstea acestui sfânt, este Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, unde se află o raclă cu un fragment din moaştele sale.

(w500) Biserica M

În Bucureşti, credincioşii se mai pot închina la moaştele sfântului şi la biserica Patriarhiei Române, la Biserica "Sfinţii Doctori Cosma şi Damian" de la Spitalul Fundeni, la Paraclisul Parhon, la Biserica Parc Plumbuita, la Biserica Rusă („Sfântul Nicolae“ – Paraclis Universitar).

Moaştele sfântului au fost aduse şi la Mănăstirea Izbuc, jud. Bihor, Mănăstirea Putna, Mănăstirea Dealu. Biserici în care sunt părticele din moaştele Sfântului Nectarie sunt şi la Iaşi, Braşov, Sibiu, Galaţi, Timişoara, Slobozia, Urziceni.

Nenumărate povestiri stau mărturie că Sfântul Nectarie Taumaturgul, adică Vindecătorul sau Cel ce tămăduieşte, a făcut minuni încă din timpul vieţii, cu rugăciunile sale fierbinţi, pentru toţi ce-i cereau ajutorul.

Este cunoscut ca vindecător de cancer şi alte boli grave.

Este grabnic ajutător femeilor la naştere, dar şi celor care vor să rămână însărcinate.

Sfântul Nectarie s-a născut în 1846, în Silivria Traciei. A studiat teologia la Constantinopol, a fost învăţător în insula greacă Hios, a fost mitropolit de Pentapole, o veche eparhie ortodoxă din Libia superioară. In Grecia, la Atena, a fost predicator, profesor şi director al unei şcoli teologice.

Între anii 1904-1907 a construit, cu ajutorul multor credincioşi şi ucenici, o mănăstire de maici în Insula Eghina din Golful Saronic, din apropierea Atenei, unde s-a şi retras.

(w500) Biserica S

După trecerea sa la cele veşnice, pe 8 noiembrie 1920, mormântul său de la Mănăstirea Sfânta Treime din Insula Eghina a devenit cel mai iubit loc de pelerinaj din Grecia.

Înalţii ierarhi, văzând minunile ce se săvârşeau acolo şi descoperind moaştele neatinse şi plăcut mirositoare, au hotărât canonizarea Sfântului Nectarie în 1961.

surse: manastirearaduvoda.ro, basilica.ro

(w620) Sfântul N

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 27°C
IASI 35°C 28°C
CLUJ 26°C 26°C
CONSTANTA 29°C 26°C
CRAIOVA 31°C 30°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI