Pedro Sanchez, premierul Spaniei: Vom reduce pentru următoarele 6 luni de la 4% la 0% TVA pentru alimentele de bază

Guvernul spaniol a eliminat TVA la alimentele de strictă necesitate, iar chiriile au fost îngheţate pentru următoarele 6 luni. În schimb, de bonificaţia de 20 de cenţi la carburanţi vor beneficia, de anul viitor, doar transportatorii. Deciziile fac parte din noul pachet de măsuri anticriză votat în ultima sedință din acest an. Are detalii corespondentul TVR, Oana Dobrescu.

28 Decembrie 2022, 19:36 (actualizat 28 Decembrie 2022, 20:39) Știrile TVR |

De anul viitor, prețul la ulei, lapte, ouă, pâine, fructe sau legume ar trebui să scadă cu minim 5 procente după eliminarea TVA.

În plus, în jur de 4 milioane de spanioli cu venituri mici vor beneficia de vouchere pentru cumpărături de 200 de euro.

Pedro Sanchez, premierul Spaniei: În primul rând, vom reduce pentru următoarele 6 luni de la 4% la 0% TVA pentru alimentele de bază, de la 4 la 0%. Și de la 10 la 5% pentru ulei și paste.

De asemenea, pensiile vor fi majorate cu 8,5%, ajutorul minim garantat va crește cu 15 procente, iar proprietarii de apartamente nu vor avea voie să majoreze chiriile la prelungirea contractelor.

Spaniolii vor beneficia în continuare și de reducerea cu 50% a abonamentelor pentru transportul public de suprafață sau subteran, iar călătoriile cu trenurile de navetiști pe distanțe scurte și medii vor fi gratuite.

Șoferii spanioli au primit însă o lovitură grea.

Pedro Sanchez, premierul Spaniei: Ceea ce a făcut Guvernul a fost să aprobe bonificația la carburanți doar pentru sectoarele direct afectate de evoluția prețurilor cum ar fi transportatori, agricultori, transport maritim sau pescuit.

În ceea ce privește utilitățile, spaniolii vor beneficia în continuare de TVA redus la 5% la facturile de curent și gaz. ​

Au fost micșorate și impozitele pentru micii întreprinzători, iar industriile care lucrează cu gaz, cum ar fi producătorii de ceramică, vor beneficia de ajutoare directe de 500 de miloane de euro.

Noul pachet presupune un efort bugetar de 10 miliarde de euro.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 28°C
IASI 27°C 28°C
CLUJ 25°C 26°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 24°C 26°C
BRASOV 23°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI