Pedro Negrescu, dirijor și contrabasist de jazz, a murit la 52 de ani

Unul dintre cei mai activi dirijori ai Filarmonicii Arad, Pedro Negrescu, a decedat la vârsta de 52 de ani. Pedro Negrescu, nume real Petronius Vasile Aciocîrlănoaei, a fost contrabasist de jazz și dirijor de muzică clasică.

24 Mai 2021, 10:17 (actualizat 24 Mai 2021, 10:23) Știrile TVR |
Pedro Negrescu / FOTO: Facebook/Pedro Negrescu

„Cu adânc regret vă anunțăm că în această zi dirijorul Petronius Negrescu (Pedro) a părăsit această lume și s-a dus să dirijeze orchestra îngerilor. Dorim sa transmitem pe aceasta cale sincerele noastre condoleanțe familiei și tuturor celor ce simt împreună cu noi durerea despărțirii premature de cel ce a fost Artistul Petronius Negrescu. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, anunță Filarmonica Arad.

Pedro Negrescu, nume real Petronius Vasile Aciocîrlănoaei, (născut în 25 aprilie 1969, Tecuci) a fost contrabasist de jazz și dirijor de muzică clasică. În ultima perioadă, a fost unul dintre cei mai activi dirijori ai Filarmonicii de Stat Arad. Din anul 2000, s-a dedicat în mare parte artei dirijorale, parcurgând etape de studiu în particular, de masterat și de doctorat, avându-i ca profesori pe: Petru Andriesei, Cristian Brancuși, Dumitru Goia. A mai studiat cu maeștrii: Petru Oshanitsky, Sabin Pautza, Larry Livingston, Ilarion Ionescu Galați, Valentin Doni. Ca dirijor, a susținut concerte cu orchestrele Filarmonicilor din: Arad, Timișoara, Cluj, Bacău, Botoșani, Iași, a Teatrului Muzical „N. Leonard” din Galați, și a Teatrului de Operetă din Kiev.

Ca muzician de jazz, a susținut numeroase concerte, realizând foarte multe înregistrări de radio și de televiziune. Este autorul a trei albume proprii și totodată autor al unor muzici de teatru și film. A participat la Festivalurile de Jazz de la Bydgoszcz – Polonia (1994), Corinthos – Grecia (1995), Russe – Bulgaria (1993, 1996), la Concursul – Festival de la Getxo – Spania (1998, cu grupul „Soft Triangle”, unde a fost finalist al competiției), la turneul de concerte din Italia (1998, cu grupul lui Johnny Răducanu), la turneul continental cu Big band-ul internațional „Swinging Europe”, la Expoziția Mondială de la Hanovra (august 2000), la Los Angeles (2007).

A fost regizor la Opera din Constanța, profesor de muzică de cameră la Liceul de Artă din Constanța, dirijor al orchestrei de cameră „Con Anima” din Arad. A fost profesor la Universitatea de Arta Teatrală din Targu Mureș, Facultatea de Muzică.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI