Elena Udrea și Lucian Duță, printre inculpații judecați pentru corupție care speră să scape după decizia CCR privind prescripția

7 iunie 2022, 19:40

Printre numele sonore care au invocat deciziile CCR privind prescripția specială este și Elena Udrea. Ea este acuzată în dosarul Hidroelectrica că, acum 11 ani, ar fi primit o mită de aproape cinci milioane de euro.

Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu: „Întregul termen de prescriere a acestor fapte a expirat încă din anul 2018. În 26 mai, Curtea Constitutională nu a făcut altceva decât să întărească şi să solicite instanţelor de judecată să respecte Constituţia, spunând că textul cu privire la prescripţia specială nu mai poate fi aplicabil”.

Din Bulgaria, unde este arestată, ca urmare a condamnării într-un alt dosar, Elena Udrea a cerut și ea prin videoconferință să i se aplice deciziile CCR.

Sunt de acord cu solicitarea apărătorilor mei, cu speranța că de data aceasta mi se va aplica și mie o decizie a CCR”, a declarat Udrea în instanță.

Și fostul șef PDL al Casei de asigurări de sănătate, Lucian Duță, a invocat decizia CCR. El este acuzat că ar fi primit o mită de șase milioane de euro, acum 10 ani. Iar în primă instanță a fost condamnat la șase ani de detenție.

Lucian Duță: „Eu mă uit la copilul meu cum mă privește când îmi fac geamantanul ca să fiu pregătit, în fiecare zi când anunțați că vă veți pronunța. Spuneți că nu au intervenit chestiuni noi, ba au intervenit: comunicatul CCR!”

Judecător: „De aceea am și amânat, să vedem ce va face statul român”.

Potrivit unor surse oficiale, procurorii DNA consideră că faptele în dosarele Elenei Udrea și al lui Lucian Duță nu sunt prescrise, chiar și după aplicarea deciziilor CCR privind prescripția specială din 2018 și mai 2022. Însă, evident, ultimul cuvânt îl au judecătorii.

În 2018 şi în mai 2022, CCR a decis că este neconstituțional textul de lege care spune că prescripția se întrerupe dacă procurorii fac o audiere sau orice act procedural. Potrivit avocaților, după deciziile Curții, faptele s-ar prescrie mult mai repede. Alți inculpați care ar putea beneficia după deciziile CCR ar fi fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, sau fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite