Pedepse mai mari pentru agresorii domestici. Pandemia a dus la o creştere a cazurilor de violență domestică

20 august 2020, 20:33

Până acum, un agresor care încălca ordinul de protecție primea între o lună și un an de închisoare. De sâmbată, va primi între 6 luni și 5 ani de detenție. Potrivit specialiștilor, este o schimbare importantă, care permite inclusiv reținerea agresorului sau condamnarea lui fără suspendare.

Ordinul de protecție provizoriu poate fi emis pe loc de Poliție pentru 5 zile, iar ordinul de protecție emis de judecător poate fi pe o perioadă de 6 luni. Este un instrument care separă agresorul de victimă.

Potrivit datelor de la Tribunalul București, în perioada 1 aprilie – 20 august 2020, cererile de ordine de protecție s-au dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.

Iar potrivit datelor furnizate de Asociația ANAIS, un ONG de luptă împotriva violenței domestice, de la începutul anului polițiștii au intervenit la peste 4000 de cazuri în fiecare lună. 1000 dintre aceste cazuri au fost cu risc iminent.

Doar o mică parte, între 8 și 10 la sută dintre victimele agresate solicită ordin de protecție la Poliție sau la judecător.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite